Veče sećanja na Ejmi Vajnhaus

Izvor: Akter, 14.Sep.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče sećanja na Ejmi Vajnhaus

U Ustanovi kulture Parobrod večeras je održan multimedijalni program posvećen britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus, koja je tragično preminula pre tri godine

Jedan od učesnika programa, čuveni rok kritičar Petar Janjatović ocenio je u izjavi Tanjugu da su pojava i kratka karijera Ejmi Vajnhaus "totalni anahronizam" u pozitivnom smislu te reči.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
"U doba kompjuterske generacije, kada se karijere prave obično tako što timovi stručnjaka stoje iza nekog novog, atraktivnog glasa koji će doneti pare, ona je napravila svoju karijeru na potpuno starinski način. Još kao klinka, sa 15 godina, počela je da se bavi i pevanjem i komponovanjem. Bila je jaka kao autor, veoma zaronjena u ono što je tradicija, što je džez i bluz i soul, i to u vremenu koje uglavnom ne prepoznaje takvu vrstu sentimenta", rekao je on.

Međutim, "ispostavilo se da prepoznaje, a njena kratka i tragična biografija dokaz su da duša, dakle soul opstaje", izjavio je Janjatović.

Komentarišući veliki odziv publike za večerašnji program, primetio je da je Vajnhaus "očigledno svojim imidžom, načinom pevanja, ali i tekstovima, što je veoma bitno, uspela da pogodi nekakav evergrin nerv".

"Puno mladih ljudi koji su došli verovatno su oni koji su odrastali na starinskoj muzici, kao što je i Ejmi odrastala", rekao je on, podsetivši da se njen prvi album zove "Frenk", što je posveta Frenku Sinatri.

"Rekao bih da su i nove generacije, ne samo kod nas nego i u svetu, gde je imala ogromne tiraže, prepoznale tu emociju koja je vanvremenska", zaključio je Janjatović.

Publiku u Parobrodu pozdravio je inicijator programa glumac Žarko Stepanov, a o značaju ove soul dive govorili su Janjatović, novinarka Sofija Živković i drugi, dok je izostala ranije najavljena dramska autorka Biljana Srbljanović.

Priređena je mala izložba stvari koje imaju veze sa životom i delom Ejmi Vajnhaus i promovisan strip-album koji nosi njeno ime, u izdanju kuće "Darkwood".

Pevačica Bojana Račić izvela je najveće hitove Ejmi Vajnhaus u pratnji benda na čijem čelu je poznati džez pijanista Filip Bulatović.

Inače, poslednji koncert Ejmi Vajnhaus održan je u Beogradu, 18. juna 2011. godine.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.