Koncert i „koncert“

Izvor: Dzungla.org, 20.Jun.2011, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert i „koncert“

Imao sam jednu ideju. Uložio sam veliki napor da sastavim REČNIK SUBURBIJANSKIH REČI I IZRAZA, ili barem jedan njegov deo, i hteo sam da lagano krenem da to delim sa vama. Ali, ne lezi vraže! Kad god napravim neki plan,desi se nešto i moji planovi se izjalove. Tako je bilo i ovog puta...
Došla je ovog vikenda u naš Beli Grad neka 'umetnica'. Kažu da se zove Ejmi Vajnhaus, ili u originali >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << Amy Winehouse. Dadoh sebi slobodu da to prevedem na suburbijanski jezik. Amy = Ema, Emica, to je bar lako, a prezime je posebna priča. Wine je vino, a house je kuća, znači Vinska kuća. Kod nas se takva mesta obično nazivaju podrumima vina ili pića, pa odatle recipročno sledi da se njeno prezime analogno može prevesti kao Podrumarka. Znači, kratko i jasno - Emica Podrumarka! To je objašnjenje njenog ponašanja na koncertu. Pardon, 'koncertu'. Zašla je Emica do nekog podruma pre nego što je pokušala da nastupi i lepo se, što bi rekao jedan moj drug, preparirala. Očigledno je da dotična poseduje talenat, ali je još očiglednije da ga, duže vreme, sistematski uništava. I, iskreno se čudim kako još uvek ima svoje obožavaoce, i kako može nekom da bude uzor. Tako puna alkohola i ko zna čega još. A nju je, sigurno, baš briga. Ne seća se ni da je negde nastupila, ali će sigurno prebrojati lepe parice na svom računu, pošto je karta koštala i do 45 eura, što je, morate priznati, za naše uslove življenja sasvim solidan novac. Dugo smo kukali i jadikovali što nas zaobilaze svetske zvezde i 'zvezde'. Dobro, većina njih opravda svoju reputaciju, ali onda dođe neka ovakva spodoba, i ne mogu a da se ne zapitam, da li baš svakog moramo dovoditi u našu zemlju? Imamo li neke standarde kojima se rukovodimo? Zar nije bilo bolje da se novac, namenjen osobi za koju se odavno zna da je u najmanju ruku problematična, usmeri na neku drugu stranu, nekome kome je mnogo potrebniji? Nekome, kome možda život zavisi od toga... Emica će od njega kupiti nove količine alkohola i droge...
Kad već pominjem novac i koliko je nekome potreban, moram i žežlim da pomenem velikog čoveka, velikog srca, Sergeja Ćetkovića. Majstor ljubavnih pesama i balada je pre par večeri održao koncert u Sava centru, i sav prihod od te večeri poklonio dvadesetčetvorogodišnjoj Marijani Ševo iz Novog Sada, kojoj je potrebna transplantacija srca, jer njeno sadašnje srce radi sa samo 20% kapaciteta. Za tu operaciju joj je potrebno oko 100.000 eura, a jedan deo je obezbedio humani Sergej svojim koncertom. Nažalost, živimo u vremenu u kome su ovakvi gestovi prava retkost. Živimo u vremenu u kojem mnogi za sebe smatraju da su zvezde, da su uspešni u svojim profesijama... A ljudskost? Šta to beše? Da nije to ono što su nam demonstrirale ostale poznate ličnosti, nedolaskom na ovaj koncert? Naravno da to nije ljudskost. Mnogo im je bilo da plate kartu za ovaj koncert, da daju nekih 1.000, 1.500 dinara. Mnogo je to bilo našim 'zvezdama' i 'zvezdicama', nekom od naših političara, koji bi do Sava centra dotrčali da je bio neki 'visoki' gost iz belog sveta, i da je trebalo da se slikaju sa njim. E, to bi platili bez pitanja za cenu. I za ovu, gore pomenutu, Podrumarku bi platili, neki sigurno i jesu. Mogao je i Sergej da to veče peva negde drugde, da uzme pozamašan honorar, kao većina njegovih 'kolega'. Mogao je, ali nije. I to ga u mojim, a verujem i u očima mnogih od vas čini ZVEZDOM, i pre svega ČOVEKOM. Zvezda je i Marijana, i ovim putem, ja joj od sveg srca želim novo srce i brzo ozdravljenje. SREĆNO!
I ovoga puta sam postavio nekoliko pitanja. I ovog puta znam da ću ostati uskraćen za odgovore. I za ove i za mnoge druge. Nema veze, neće mi biti prvi put. Svi smo mi na to navikli, zar ne?
Ivan Cikić

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.