Ruski konvoj sutra nastavlja kretanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski konvoj sutra nastavlja kretanje

LEPOSAVIĆ -

Konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije, koji je zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, nastaviće kretanje sutra ujutro ka Kosovskoj Mitrovici, rekao je u Leposaviću ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Predstavnici Srba sa severa Kosova saglasili su se da tri džipa Euleksa prate ruski humanitarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konvoj, rekao je načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Konuzin je posle sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave sa severa Kosova, rekao novinarima da se nada da će konvoj, koji je od utorka zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, nastaviti kretanje sutra u 07.00 sati i da je u toku finalno usaglašavanje procedure.

"Pitanje humanitarnog konvoja je 'dotaknuto' tokom Samita Rusija-EU u Briselu“, izjavio je ruski ambasador podsetivši da je konvoj 13.decembra stigao na kontrolni punkt Jarinje.

On je dodao da su predstavnici EU dali saglasnost da konvoj pređe administrativnu liniju, dva kamiona su prošla administrativni prelaz, zatim je, rekao je Konuzin, "neočekivano za nas saradnja sa Euleksom je bila zaustavljena, i konvoj je blokiran“.

Konuzin je rekao da su postavljeni uslovi za dalje kretanje konvoja, koja, kako je naglasio, nisu mogli prihvatiti.

"O toj situaciji diskustovano je na Samitu u Briselu i EU je dala kompromisan predlog. Tokom dana smo razrađivali predloge sa Moskvom, Beogradom, sa predstavnicima Srba na severu Kosova i predstavnicima EU“, rekao je Konuzin novinarima.

Prema njegovim rečima, rezultat tih razgovora bio je dogovor da konvoj nastavi kretanje.

Nedeljković je, s tim u vezi, rekao da su predstavnici lokalne samouprave dali saglasnost da se ispoštuje i uvaži dogovor koji je juče postigli predsednik Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva i EU.

"Dali smo pristanak da tri dužipa Euleks policije prati ovu humanitarnu pomoć ne želeći da se više ovo pitanje politizuje, jer smatramo da je u dovoljnoj meri ispolitizovan. Ne želimo mi da kočimo da pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija, jer smatramo da na severu Kosova, a i na celom Kosovu i Metohiji ima veliki broj ljudi koji živi od socijalne i humanitarne pomoći“, objasnio je on.

Nedeljković je dodao da, što se tiče stava prema Euleksu, on se u narednom periodu neće promeniti.

"Mi nemamo ništa protiv misije Euleks i onog trenutka kada se vrati svom mandatu i odustane od instaliranja kosovskih institucija na severu Kosova imaće punu slobodu kretanja“, zaključio je Nedeljković.

Bražnjikov: Rešiti pitanje kretanja

"Nadamo se da će u najskorije vreme pitanje pokretanja kolone biti rešeno", rekao je adanas genciji Itar-Tass direktor Odeljenja za međunarodne aktivnosti Ministarstva Jurij Bražnjikov, dodajući da se humanitarni konvoj Ministarstva nalazi na administrativnom prelazu ka Kosovu potpuno spreman da se kreće dalje na planirano mesto - severni deo Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, razrađene su tehničke varijante prolaska te maršrute čija je dužina 40 kilometara.

"Računamo da će ga vozila proći brzo i bez problema", rekao je Bražnjikov.

Evropska komisija se dogovorila sa Rusijom da se propuste kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu, rekla je Tanjugu Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Predstavnik ruskog Ministarstva je ukazao i da se na političkom planu čini sve kako bi se stvorili uslovi za humanitarnu pomoć Srbima koji se nalaze na Kosovu.

"Poznate su nam ocene UN, koje podržavaju kretanje kolone sa humanitarnom pomoći neophodnom za sprečavanje humanitarne katastrofe. Komesar UN za humanitarna pitanja takođe je podržala ruski humanitarni konvoj, jer svi izveštavaju kakva je tamo realna situacija", rekao je Bražnjikov.

"Tamo humanitarne katastrofe nema, ali ona može da se pojavi, jer postoje problemi humanitarnog karaktera, kao i zaostali nerešeni problemi, između ostalog, uništene bolnice i prekidi sa snabdevanjem električnom energijom. A, uoči hladnog perioda godine potrebno ih je rešiti", kazao je on.

Prema rečima Bražnjikova, Rusija je uputila humanitarnu pomoć rukovodeći se istraživanjem i procenama organizacija koje su za to ovlašćene, uključujući i odeljenje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koje se bavi distribucijom prehrambenih proizvoda i tople odeće građanima koji žive u udaljenim selima, manastirima i u Mitrovici.

Vozilo Euleksa zaustavljeno u Leposaviću

Građani su na barikadi u Leposaviću danas oko 10,45 građani zaustavili vozilo Euleksa koje se kretalo u pravcu administrativnog prelaza Jarinje.

Vozilo Euleksa došlo je iz pravca Zvečana.

Ta barikadi nalazi se na magistralnom putu Kosovska Mitorovica Lešak i jedna traka puta je je prohodna.

Nakon što je zaustavljeno vozilo Euleksa, građani su propustili konvoj američkog kontigenta Kfora da nesmetano prođe.

Vozilo Euleksa nakon desetominutnog zadržavanja se vratilo upravcu Zvečana.

Kolona ruskog Ministarstva od 25 teretnih vozila prevozi 240 tona - pre svega hrane, odeće i agregata za struju, navodi ruska državna agencija, dodajući da je na putu još jedan konvoj ruskog Minstarstva sa humanitarnom pomoći.

On se, prema rečima Bražnjikova, sada nalazi na 60 kilometara od rumunsko-srpske granice.

"Pošto kolona prođe kontrolni punkt, uputiće se u srpski grad Niš, gde će biti istovarena, a potom će se u fazama prevoziti na Kosovo", rekao je direktor Odeljenja za međunarodne aktivnosti u Ministarstvu za vanredne situacije i civilnu zaštitu Rusije.

Itar-Tass navodi da će ubuduće Ministarstvo pojačavati napore za pružanje pomoći kosovskim Srbima i da planira da isporuči neophodnu medicinsku opremu.

Čeka se realizacija dogovora sa EK

Štrahe: Skandalozno ponašanje Euleksa

Aktuelno ponašanje predstavnika Euleksa na severu Kosova "predstavlja skandal", ocenili su lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe i portparol ove stranke za evropska pitanja Johanes Hibner.

Dok najviši predstavnici EU stalno govore o mirovnom projektu Evrope trenutno se napaćenom stanovništvu odbija hitno potrebna humanitarna pomoć, istakli su oni u saopštenju.

Štrahe je ocenio da očigledno važnim donosiocima odluka smeta što je pomoć upućena iz Rusije, te dodaje da je zbog aktuelnog ponašanja Euleksa često propagirana zajednička bezbednosna i spoljna politika EU u lošem svetlu.

Iako osoblje Euleksa treba da se ponaša neutralno stvara se utisak da guraju interese NATO, odnosno SAD, na štetu Srba na Kosovu, naglasio je lider najuticajnije opozicione partije u zemlji, koja je prema anketama već druga politička snaga u Austriji.

"Nažalost obistinjuju se ponovo naše strepnje na koje stalno, od priznavanja međunarodno pravno sporne nezavisnosti Kosova, ukazujemo. Upućujemo apel na austrijskog kanceara Vernera Fajmana i šefa diplomatije Mihaela Špindelegera da smesta ulože protest predsedniku Evropske komisije Žoze Manuel Barozu i šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton", rekao je Štrahe.

Konvoj kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći i dalje je blokiran na administrativnom prelazu Jarinje, gde već gotovo 48 sati čeka na ulazak na Kosovo.

Savetnik u ambasadi Rusije u Srbiji Ivan Gorbunov izjavio je jutros Tanjugu da još nemaju detalje dogovora koji je kasno sinoć postignut između Rusije i Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, čeka se na dalje instrukcije i ne zna se vreme kada će i na koji način biti propušten konvoj koji je trebalo u utorak da dospe u Kosovsku Mitrovicu.

Na području Kosova i Metohije i dalje se nalaze samo dva kamiona sa ruskom pomoći, koji su pušteni još u utorak pre podne, dok je treći i dalje na samom prelazu Jarinje, a ostatak konvoja je na nekoliko kilometara od administrativne linije, u Rudnici kod Raške.

Evropska komisija je sinoć sa vladom Rusije postigla dogovor o načinu da se obezbedi prolazak konvoja sa humanitarnom pomoći za sever Kosova.

"Postigli smo dogovor da obezbedimo da konvoj stigne na odredište", izjavila je Kocijančič. Ona je rekla da je Eštonova u kontaktu sa svim stranama i dodala da se nada da će se dogovor vrlo brzo sprovesti.

Konvoj je blokiran u utorak posle podne, nakon što je ruska strana odbila pratnju Euleks policije.

Euleks je, s druge strane, ponudio Rusima dve mogućnosti da stignu do Kosovske Mitrovice uz njihovu pratnju ili da na Kosovo uđu preko prelaza Merdare, što su oni odbili, jer tamo vrše kontrolu kosovski carinici.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, koji prati konvoj, zahteve Euleksa okarakterisao je političkom ucenom. Čitav slučaj je potom rešavan na relaciji Moskva-Brisel.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski konvoj sutra nastavlja put

Izvor: Mondo, 15.Dec.2011

Konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije, koji je zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, nastaviće kretanje sutra ujutro ka Kosovskoj Mitrovici, rekao je u Leposaviću ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Nastavak na Mondo...

Konuzin: Ruski konvoj u petak nastavlja kretanje

Izvor: Večernje novosti, 15.Dec.2011

U Briselu postignut kompromis o nastavku puta kontigenta sa ruskom pomoći. Kompromis: Tri džipa Euleksa pratiće humanitarni konvoj

Nastavak na Večernje novosti...

POČEO ISTOVAR RUSKE POMOĆI, RASPODELA ŠTO PRE

Izvor: Kurir, 16.Dec.2011, 12:04

ZVEČAN - Istovar ruskih šlepera koji su dovezli humanitarnu pomoć na Kosmet počeo je oko 10 časova. Reč je uglavnom o brašnu...Predstavnik Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju Dragiša Murganić izjavio je da će raspodela pomoći početi što pre po već utvrđenim kriterijumima, a prvi na spisku...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.