PRATIMO INFORMACIJE Ruski ambasador se hitno oglasio o situaciji na KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Nov.2022, 19:55

"PRATIMO INFORMACIJE" Ruski ambasador se hitno oglasio o situaciji na KiM

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da zapadni posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede zaštitu njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost što, kako naglašava, jedino može da osigura deeskalaciju situacije na KiM. Dodaje da prati informacije o KiM.

Bocan-Harčenko je na svom Tviter nalogu objavio da zapadni tzv. posrednici ne žele da ostvare davno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << postignute briselske dogovore pa ih zamenjuju bilo čime.

- Drugim rečima, zapadni tzv. posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede zakonite efikasne mehanizme zaštite njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost - dok samo to i može da osigura deeskalaciju situacije u pokrajini - dodao je on.

Podsetimo, situacija na Kosovu i Metohiji dodatno se zakomplikovala zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice kojom su od 21. novembra predviđene novčane kazne za vlasnike vozila sa srpskim registrarskim oznakama.

Другим речима, западни тзв. посредници не желе да косовским Србима обезбеде законите ефикасне механизме заштите њихових права, укључујући и темељно право на безбедност. Док само то и може да осигура деескалацију ситуације у покрајини.

— Александр Боцан-Харченко (@ABocanHarcenko) November 18, 2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na dijalog na najvišem nivou, a portparol EU Peter Stano povodom toga je izjavio:

- Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljnijih od 2013. I to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU (Žozep Borelj) -
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bocan-Harčenko izneo stav o KiM i Srbima na Kosmetu: Moćne reči podrške ruskog ambasadora!

Izvor: 24sedam.rs, 18.Nov.2022

Bocan-Harčenko je na Tviteru objavio da zapadni tzv. posrednici ne žele da ostvare davno postignute briselske dogovore pa ih zamenjuju bilo čime

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.