Lazanski: Plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje

Izvor: RTS, 05.Dec.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazanski: Plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, rekao je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski, povodom sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.
Miroslav Lazanski je za Sputnjik naveo da plan postoji, ali da ruski predsednik Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Putin nije konkretno otkrio o čemu je reč.

"Nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo, verovatno, neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila. Tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost. Mislim da se radi i o teškim kamionima, koji bi bili istovremeno i za vojne i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo", rekao je Lazanski.
Prema njegovim rečima, mi iz Rusije uvozimo kamione "Kamaz" kao vozila koja na sebi nose samohodnu haubicu "Noru 52B".
"Treba da vidimo da li tu ima prostora da se radi, a mislim da ima", rekao je Lazanski.
Dodao je i da postoji plan zajedničke proizvodnje nekih složenijih borbenih sistema.
"Predsednik Putin je naglasio da nije samo Rusija izvoznik oružja u Srbiju, već da i Rusija iz Srbije uvozi artiljerijsku municiju, kalibra 155 milimetara, zato što ona u svom standardnom kalibru ima kalibar 152. To je bio kalibar ruske, sovjetske armije i Varšavskog pakta. Dakle, Rusi nisu pravili 155, a mi ga pravimo, i sad je, verovatno, njima taj kalibar potreban i oni ga kupuju od Srbije", rekao je Lazanski.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.