Čepurin: Kosovske carine su farsa, posledice brojne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Kosovske carine su farsa, posledice brojne

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je prištinske carine na uvoz robe iz Srbije nazvao farsom, dok bi njihove posledice, kako kaže, mogle biti brojne, jer mogu dovesti do zaoštravanja situacije na Balkanu, podrivanja regionalne ekonomske stabilnosti, sporazuma CEFTA, i smanjivanja ugleda medijatora, u ovom slučaju EU.

"Ove carine su farsa, nekada je to bila tragedija, a sada je to već farsa", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Čepurin u Institutu za međunarodnu politiku i privredu gde je održao predavanje "Partnerstvo Rusije i Srbije u kontekstu savremenih međunarodnih događaja".

Govoreći o posledicama prištinskih sankcija, Čepurin je rekao da su one očigledno neprijatne za srpske proizvođače, jer narušavaju određene trgovinske interese, ali će, smatra, najjače posledice pretrpeti ugled Prištine, kao pregovaračke strane sa kojom se vode pregovori.

Treća posledica je, dodaje, šteta po ugled medijatora u ovim pregovorima, odnosno EU, koja, kako kaže, treba da pozove Prištinu da se drži ustavnog poretka, a ne da poziva obe strane na uzdržanost, već samo Prištinu koja i uvela ove carine.

"Dobro je da Brisel daje izjave da te carine treba da budu uklonjene, ali je loše što Priština uopšte nema sluha za to. Taj problem će se međutim nastaviti i Srbija ima pravo da odgovori na ove agresivne mere", izjavio je Čepurin, ali je izrazio uverenje da će se Srbija ponašati odgovorno i da se neće odlučiti na agresivne mere.

Kosovske carine, ocenjuje, nose mnogo opasnosti, ali "najveća je pokušaj da se srpsko stanovništvo protera sa Kosova", kaže Čepurin.

Smatra i da su ovakve odluke Prištine posledica nervoze i bezizlaznosti, jer je, kako kaže, sve više zemalja koje odustaju od odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

"Sada je već 11 zemalja koje su povukle priznanje Kosova. To je već tendencija koja nervira Prištinu", izjavio je Čepurin.

Očekivali su, dodaje, i da će ući u Interpol, ali su tamo doživeli katastrofu, i odatle nervoza Pristine.

Osvrnuo se i na, kako kaže, čudnu praksu Prištine koja je primetna u poslednje vreme, a to je "diplomatija u hodniku", u čemu Priština, kako naglašava, nije prva jer su na desetine drugih nepriznatih teritorija pokušavale "da jure nekoga po hodnicima, ali su kasnije, kada su shvatile da to nije dostojanstveno i normalno, prekinule takve pokušaje".

U rešavanju kosovskog pitanja, glavni pregovarač nije ni EU, ni Rusija, već bez svake sumnje Srbija, jer bez Srbije nema nikakvog rešenja ovog problema, ocenio je Čepurin.

"Mnoge zemlje imaju sličan problem i plaše se takvog problema. Zato bi Srbija sa njima trebalo da vodi intenzivne razgovore. Srbija ima dobru reputaciju", izjavio je Čepurin.

Zaključio je da se stav Rusije po pitanju kosovskog pitanja ne menja, i da se pridržava određenih principa i Rezolucije 1244, za koju sada sve više zemalja kaže da je pravi okvir za rešavanje kosovskog pitanja.

Suština ove Rezolucije je, kaže, da podržava teritorijalni integritet Srbije, što je pravi okvir regulisanja kosovskog pitanja.

"Rusija ima kontinuiran stav, mi smo podržavali, podržavamo i podržavaćemo Srbiju", poručio je Čepurin.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.