Štrajk upozorenja na početku školske godine

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja na početku školske godine

Školska godina počela je i štrajkom upozorenja prosvetnih radnika. Lista zahteva je proširena, kažu sindikalni rukovodioci, jer od prošle godine nije bilo dijaloga sa nadležnim institucijama.
Na protest koji je u centru Zrenjanina organizovao Sindikat prosvetnih radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Banata došli su samo sindikalni rukovodioci. Nisu želeli da, kako je rekao Miloš Galetin iz tog Sindikata, pozivom članstvu poremete nastavu.

"Svi problem u prosveti su se stekli u jedan problem, a taj problem je što nas nadležni tretiraju kao problem", naglašava Galetin. "Dakle, prosveta više nije temelj ili baza društva i države."
Sindikalci iz Moravičkog okruga podsećaju na dogovorene, a nerealizovane obaveze države.
"Uvođenje platnih razreda od 1. januara 2019. i povećanje plata od 14,6 procenata", podseća na zahteve prosvetara Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak. "I sa tim smo u nekom momentu bili zadovoljni, ali posle mesec dana od toga nije bilo ništa."
Organizatori protesta tvrde da se on sprovodi u 742 škole, ali nemaju podatak da li su sve škole bile u mogućnosti da realizuju protest. U Kraljevu navode da je oko 900 prosvetnih radnika u protestu.
"U sedamnaest škola imali smo časove koji traju 30 minuta zato što tako zvoni", objašnjava Gordan Marković, iz Unije prosvetnih radnika Kraljevo. "Dakle, dok se zvono oglašavalo na 45 minuta u ovih preostalih devet škola, ali su svi naši članovi izlazili posle 30 minuta."
Da prvi dan u školi ne bude samo u znaku protesta, pobrinuli su se u Zrenjaninu, gde su 992 prvaka u 27 škola dobila na poklon osnovni školski pribor.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.