Iznenađujuće čari Radan planine

Izvor: RTS, 06.Maj.2013, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznenađujuće čari Radan planine

Radan planina, bogata prirodnim lepotama i retkim fenomenima, ponovo je bila u žiži javnosti, ne samo zbog Đavolje Varoši, koja kao magijom privlači turiste, već zbog pronalaska ogromnog kamenog zida.

Nedavno je na obroncima Radan planine otkriven prirodni fenomen: kameni zid od blokova različitih oblika dužine do jednog metra. Potpuno uklopljeni horizontalni stubovi čine zid dug oko stotinu i visok deset metara.

Zid je privukao i pažnju turizmologa Radovana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanaskovića, koji isključuje mogućnost da je ga je sagradila ljudska ruka.

"Ovo je prirodna pojava koja nastaje kad lava iz vulkana dođe u dodir sa vodom", objašnjava Tanasković. "To su bazaltni stubovi. Ovakvih primera ima još, na primer Džinovski most u Severnoj Irskoj koji je pod zaštitom Uneska."

Neki meštani smatraju da je reč o ljudskoj tvorevini, neki da je delo prirode, ali su svi slažu u jednom: da je u pitanju fenomen.

Priroda ili čovek, ko god da je stvorio, zid će biti turistička atrakcija na putu do Đavolje Varoši, svetskog čuda koje godišnje poseti više od šezdeset hiljada turista.

U Kompaniji "Planinka", koja je nosilac razvoja turizma celog kraja, prirodne potencijale vide kao šansu za afirmaciju ovog nerazvijenog područja.

"Radan planina sa svojim prednostima, bilo da je to Đavolja Varoš, bilo kompleks banja, reka, šuma, pruža izuzetne mogućnosti za razvoj turizma", smatra Radovan Raičević, direktor "Planinke" AD. "To je neotkriveno područje koje daje šansu ne samo Toplici već celoj Srbiji."

Bogatiji sadržaji koji će se naći u turističkoj ponudi ove godine, o bilazak neolitskog naselja Pločnik i ranih Nemanjinih zadužbina, Crkve Presvete Bogorodice i Manastir Svetog Nikole, privući će mnogo više gostiju nego lane, uvereni su i zaposleni u turističkom preduzeću i građani Kuršumlije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.