Novakova sezona iz snova (8): Rolan Garos neosvojiv, Srbin na ivici suza

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2015, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novakova sezona iz snova (8): Rolan Garos neosvojiv, Srbin na ivici suza

Teniska 2015. godina protekla je u dominaciji Novaka Đokovića. Naš as suvereno je vladao belim sportom, osvajajući titule i rušeći brojne rekorde. Tri Grend slem trofeja, sedam Mastersa, uključujući onaj Završni u Londonu, skor pobeda i poraza 82-6 (93,18 procenat uspešnosti) bilans su neverovatne sezone srpskog genija. Mnogi se slažu da je ovo najbolja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sezona nekog tenisera u istoriji ovog sporta.

Srpski as sa osvojena četiri Mastersa sezone, od toga dva na šljaci, u Monte Karlu i Rimu, stigao je u Pariz na drugi Grend slem Rolan Garos (25. maj - 7. jun) kao prvi favorit. Mnogi su smatrali da je došao trenutak da Novak osvoji i parisku šljaku.

Polse žreba svi su već pisali o dvoboju sa devetostrukom šampionom Rolan Garosa Rafaelom Nadalom kao o najvećem četvrtfinalnom duelu u istoiji tenisa. I zaista, do meča sa Špancem, Đoković se poigrava sa proticnicima. Padali su redom bez izgubljenog seta: Jarko Nieminen (6:2, 7:5:, 6:2), Žil Miler (6:1, 6:4, 6:4), Tanasi Kokanakos (6.4, 6:4, 6:4) i Rišar Gaske (6.1, 6.2, 6:3).

Forma Srbina je bila u usponu, a snagu najboljeg tenisera planete osetio je i Rafael Nadal, koga je naš as "počistio" sa pariske šljake. Đoković je bio ubedljiv, pobedivši u tri seta - 7:5, 6:3, 6:1. Kao što rezultat govori, Rafa je pružio dobar otpor samo u prvom setu, u ostala dva, Novak je dominirao.

Sledeći rival bio je Endi Marej. Novak je posle pet setova ipak pobedio - 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1. Naravno, kada je došao odlučujući set, Srbin je po tradiciji razbio Škota.

Došao je meč finala, a u njemu - dominacija Stanislasa Vavrinke. Pre početka meča za trofej, kladionice, teniski stručnjaci, bivši igrači bili su složni - Novak pobeđuje. Sve je krenulo kako treba, Novak je dobio prvi set, ali onda je usledila fenomenalna igra Vavrinke. Bekhnedima je razbijao igru Novaka, pa je posle četiri seta - 4:6, 6:4, 6:3, 6:4, naš as morao da pruži ruku, u tom trenutku, boljem. Švajcarac je odigrao verovatno meč karijere i posle Australijan opena (2014) uzeo i drugi Grend slem u karijeri.

* Da li je publika Rolan Garosa najgora na svetu?

- Potrešen sam. Nije mi lako, ovo je bio moj najvažniji turnir u karijeri. Sve čestitke Stenu i njegovoj porodici. Zaslužio je pobedu. Hvala mom stručnom štabu na fantastičnoj podršci. Hvala i publici, francuskoj publici, koja je sjajno ispratila ovaj turnir. Na kraju želi da kažem da ću se, vratiti još jači. Želim i sledeće godine da bude ovde i trudiću se da osvojim Rolan Garos - rekao je Novak, koji je dobio ovacije publike na stadion "Filip Šatrije".

Kada je više od minuta publika aplaudirala našem asu, Novak je jedva uspevao da ne pusti suzu.

Kritičari Novaka, od kojih je opet najglasniji bio Mats Vilander, konačno su dočekali svojih "pet minuta".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.