SAD: Revizija čuvanja dokumenata

Izvor: B92, 29.Nov.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Revizija čuvanja dokumenata

Vašington -- Posle objavljivanja dokumenata na Vikiliksu, američka administracija naložila je državnim agencijama da preispitaju procedure zaštite poverljivih informacija.

Prema memorandumu u koji je agencija AP imala uvid, Kancelarija za upravu i budžet naložila je državnim agencijama da formiraju timove za procenu bezbednosti.

Državnim agencijama je naloženo da osiguraju da zaposleni nemaju veći pristup poverljivim informacijama nego što je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njihovom poslu.

Direktor Kancelarije Džejkob Lu rekao je da nemogućnost agencija da zaštite poverljive informacije neprihvatljiva i da se neće tolerisati.

"Bilo kakvo oktrivanje poverljivih informacija predstavlja kršenje naših zakona i naše nacionalne bezbednosti", naveo je on u memorandumu.

Proces revizije načina obezbedjenja poverljivih podataka u državnim agencijama vodiće Kancelarija za upravu i budžet zajedno sa Kancelarijom za nadzor bezbednosti informacija i Kancelarijom direktora za nacionalnu bezbednost.

Memorandum je izdat dan posle početka objavljivanja na portalu Vikiliks hiljade diplomatskih depeša Stejt departmenta u kojima se mogu pročitati otvorena mišljenja američkih diplomata o svetskim liderima i američkim saveznicima i neprijateljima.

U objavljenim dokumentima takođe ima detalja o nekim američkim taktikama pritisaka kada su u pitanju žarišta u Avganistanu, Pakistanu i Severnoj Koreji.

Bela kuća juče osudila je odluku uprave Vikiliksa da objavi ova dokumenta uprkos molbi administracije da to ne učini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD naložile reviziju čuvanja poverljivih dokumenata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Nov.2010

Američka administracija naložila je danas državnim agencijama da odmah preispitaju procedure zaštite poverljivih informacija, posle objavlivanja hiljada tajnih dokumentata Stejt Departmenta na vebsajtu Vikiliks. Direktor Kancelarije za upravu i budžet Džejkob Lu (Jacob Lew) rekao je da nemogućnost...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.