Danas razgovori Merkelove i Sarkozija o dužničkoj krizi

Izvor: S media, 16.Avg.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas razgovori Merkelove i Sarkozija o dužničkoj krizi

Angela Merkel i Nikola Sarkozi razgovaraće danas u Parizu o borbi protiv dužničke krize u Evropskoj uniji. Do sastanka dolazi nakon burne sedmice na finansijskim tržištima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi razgovaraće danas u Parizu o načinima da 17 zemalja evrozone nastupe zajedno u borbi protiv dužničke krize u Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ključna tema razgovora biće "mere za bolje slaganje u vezi sa finansijskim politikama", rekao je portparol Angele Merkel. Medjutim, zvaničnici Francuske i Nemačke tvrde da se izdavanje zajednički garantovanih evroobveznica neće naći na dnevnom redu.

Do sastanka dolazi nakon burne sedmice na finansijskim tržištima, za šta se otkrivljuju dugovi vlada evropskih zemalja i bojazni da lideri Unije ne ulažu dovoljno truda u rešavanje ovog problema.

Strahovanja da bi za Italiju, treću ekonomiju Evropske unije, i Španiju, koja je na četvrtom mestu, moglo biti preskupo da servisiraju svoje dugove, podstakla su prošle nedelje Evropsku centralnu banku da interveniše na tržištu obveznica sa 22 milijarde evra.

Francuska i Nemačka zajedno nose gotovo polovinu ukupne ekonomske proizvodnje u evrozoni i predvode nastojanja da u toj oblasti dodje do reformi, a Nemačka čvrsto insistira na tome da druge zemlje Evropske unije pokažu veću fiskalnu disciplinu.

Medjutim, zvaničnici obe zemlje ukazuju da na današnjem sastanku neće biti reči, kako se spekulisalo, o predlozima da evrozona zajednički garantuje za dugove vlada zemalja članica.

Smatra se da bi zajednički garantovane evroobveznice bile ključan korak ka ekonomskoj integraciji Unije, a zemlje koje ih podržavaju - medju njima Italija, Grčka, Belgija i Luksemburg - tvrde da bi to bilo rešenje preko noći za dužničku krizu.

Dolazi li gospođa Merkel i po Novosti?

Saradnik Merkelove priznao vezu sa 16-godišnjakinjom

Nemačka je, medjutim, odlučni protivnik stvaranja ovakvih obveznica, tvrdeći da Unija ne može imati politiku koja podjednako odgovara svima.

Ministar finansija te zemlje Volfgang Šoble rekaoje listu Špigl da o evroobveznicama nema govora sve dok 17 zemalja evrozone bude vodilo sopstvene budžetske politike.

Kancelarka Angela Mekel poodavno odbacuje ideju o evroobveznicama, a njoj i Šobleu danas se pridružio i nemački ministar ekonomije Filip Rozler rekavši da je zajednički garantovan dug - pogrešan put za izlazak iz krize.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Merkelova i Sarkozi o dužničkoj krizi

Izvor: Beta, 16.Avg.2011

PARIZ, 16. avgusta 2011. (Beta-AP) - Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nićolas Sarkozy) razgovaraće u utorak u Parizu o načinima da 17 zemalja evrozone nastupe zajedno u borbi protiv dužničke krize u Evropskoj uniji...Ključna tema razgovora biće "mere...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.