FURIJA JE SRBIJA!

Izvor: MozzartSport.com, 05.Sep.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FURIJA JE SRBIJA!

Te 2010. godine desio se Miloš Teodosić. Pet godina kasnije, Nemanja Bjelica postavio je nove standarde....

Istorija se ponavlja - košarkaška reprezentacija Srbije dobila je početak kakav se samo poželeti može! I to protiv moćne Španije, koju je na startu 39. Evropskog prvenstva pobedila rezultatom 80:70 (11:21, 23:15, 28:16, 18:18), kojoj su Bjelica, Teodosić, Nedović i društvo očitali lekciju i ubrizgali kritičnu dozu samopouzdanja, preko potrebnog za >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nastavak šampionata. Podsetimo, na isti način Srbija vođena Dušanom Ivkovićem započela je i Evrobasket 2009. godine, kada je ekipa dogurala do velikog finala i prve medalje u istoriji samostalne države.



Bila je to utakmica sa mnogo preokreta, tenzije i žestokog ritma, ali i utakmica koja je donela još jednu potvrdu koliko su jaki srpski inat, talenat i želja, ali i koliko je Nemanja Bjelica moćan košarkaš i da je nesumnjivo među najboljim igračima na Starom kontinentu. Kao pravi vođa jedne blistave generacije srpskih asova, novi prvotimac Minesote pokazao je klasu na obe polovine terena i koja je srpsku košarkašku reprezentaciju, na kraju krajeva, odvela do prve pobede na prvenstvu.

Srpska košarkaška javnost i dalje pamti trojku Miloša Teodosića protiv Furije na Svetskom prvenstvu 2010. godine. Te 2010. godine desila se Teodosićeva magija, a pet godina kasnije nova noćna mora Španije postao je - Nemanja Bjelica! Sa 24 poena, deset skokova i četiri asistencije, srpski as pokazao je i demonstrirao da bi ovo moglo da bude njegovo prvenstvo, jer je prosto bio nezaustavljiv.

Nedović je dodao 14, a Teodosić 12 poena, uz pet skokova i četiri asistencije, dok je na drugoj strani petorica igrača imalo preko deset poena. Gasol je proknjižio 16 poena, pet skokova i dve asistencije, Felipe Rejes 13, a Ribas 11 poena.

U svakom bitnom momentu srpske akcije počinjale su i završavale se upravo bravurama srpskog univerzalca, koji je tokom svih 40 minuta utakmice na ogromne muke stavljao protivnika, a u poslednjih nekoliko minuta meča pokazao je „žicu“ koju imaju samo odabrani majstori ove igre.

Imali su Španci priliku da u poslednja dva minuta utakmice naprave potpuni preokret i dođu do vođstva koje bi im možda i donelo trijumf. Ali, njegove dve trojke sa preko osam metara u dva prelomna trenutka nanele su Furiji udarce koje čak ni tako moćan takmac nije mogao da izdrži.



Nije se srpski tim dobro snašao na otvaranju utakmice protiv izuzetno kvalitetnog protivnika. Uprkos tome što je odbrambena linija držala Furiju na "nuli" tokom prve polovine prve deonice, Fernandez, Ribas i Rejes uspeli su da za nepunih pet minuta zatrpaju koš Orlova i ubace čak 21 poen. U napadu je mnogo škripalo, jer ni jedan otvoreni šut nije prolazio, u odbrani takođe nije sve išlo kako treba.

Ali, srpski borbeni duh nije dozvoljavao igračima Serđa Skariola da previše odmaknu. Istini za volju, u momentu kada je Španija stigla do velikih 12 poena prednosti, samo jedan pogrešan potez delio je Srbiju od potpunog raspada sistema, ali Teodosić i Đorđević uspeli su da prodrmaju tim i podignu samopouzdanje.

U minutima kada nikog nije išlo zablistao je Nemanja Nedović, koji bi mogao da postane Đorđevićevo tajno oružje u borbi za medalju. Igrao je novi igrač Unikahe kao „navijen“, pa je sa dve trojke i deset ubačenih poena u tom periodu potpuno istopio zaostatak i vratio Srbiju u život. Bila je to samo najava onoga što je usledilo na startu drugog poluvremena.

Proigrao je Teodosić, kojeg su Španci čuvali svim silama, za njim je Marković odradio neverovatan posao u odbrani, da bi Bjeličina trojka tačno na polovini trećeg kvartala donela prvu prednost Orlovima posle tačno 20 minuta igre. Detalj koji je doneo veliki zaokret u rezultatu, a posle kojeg Srbija nije ispuštala vođstvo do kraja meča.

A kada je jednom „pukla“ španska mašina, Bogdanović, Erceg, Raduljica i Milosavljević izbušili su mrežicu rivala, vođeni tandemom Bjelica - Teodosić, pa je i Srbija u finišu treće četvrtine došla do najveće prednosti na meču - 62:50. Poraz je bio neizbežan.

Nije više bilo atraktivnih Fernandezovih poteza, niti koševa Gasola, koji je bio „zaključan“ gotovo do kraja meča, a ni ostatak tima nije blistao. Utakmica je dobila neizvesnu završnicu, jer Španija ne bi bila to što jeste da nije „na mišiće“ i Gasolovo iskustvo stigla na samo poen zaostatka. Ali, Orlovi su imali mir u glavi i vatru u srcu, koja je iskontruisala veliki trijumf. A koliko je želja bila velika govori i detalj kada je Teodosić udario blokadu mnogo višem Rejesu... Što je potez koji se dugo nije video.

Nećemo pre vremena da polećemo, ali bolje nije moglo. Već na startu pao je jedan gigant evropske i svetske košarke.

Neka se pripremi Nemačka...

Ovom pobedom džekpot na MOZZART aparatima uvećan je za 100.000 dinara! Diamond Jackpot može da naraste i do 1.200.000 u zavisnosti od rezultata Orlova.

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

EUROBASKET 2015: Ispunjena želja selektora i svih srpskih navijača – pala Španija na otvaranju! (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 05.Sep.2015

 Bolje nije moglo! Srbija je u Berlinu herojskom igrom savladala Španiju na otvaranju Evropskog prvenstva sa 80:70 (11:21, 23:15, 28:16, 18:18).. . Srbija je meč počela veoma dobro u odbrani, ali to nije uspela da realizuje u napadu, pa je posle prvih tri i po minuta bilo 5:0 za našu reprezentaciju,...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.