Izvor: Politika, 29.Jan.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković spreman za nadmetanje s Vavrinkom

Danas (9.30č), u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije, naš as protiv branioca titule koja je promenila karijeru „večito drugog” tenisera Švajcarske. – Endi Marej ubedljivo do svog četvrtog finala

Od 2007. godine, kada je ušao u najboljih deset i krenuo ka sadašnjem prvom mestu na svetu, Novak Đoković je izgubio samo jedan meč od 16 odigranih sa Stanislasom Vavrinkom, ali je upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tim porazom pustio duha iz boce.

Bilo je to prošlog januara, u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Australije na kojem je branio tri uzastopne titule, kao jedini kome je takav het-trik pošao za rukom. Tačno godinu ranije, u osmini finala, savladao je istog rivala sa 12:10, u meču koji su navijači pratili iskidanih živaca, a izveštači proglasili za najbolji u 2013. Opet se igrao peti set, ali je sada par završnih poena okrenulo rezultat maratona na drugu stranu. Vavrinka je sa 9:7 prošao do polufinala, pa zatim i finala, u kojem je prekinuo i seriju od 12 uzastopnih poraza od Rafaela Nadala. „Večito drugi” teniser Švajcarske odjednom je izašao iz divovske senke Rodžera Federera i sa 27 godina promenio ne samo sebe, nego i deceniju dominacije velike četvorke na gren slem turnirima.

Kada danas, od 9.30 časova po našem vremenu, Đoković počne polufinale Melburna protiv novog Vavrinke – kojeg je stvorio samo jednim porazom –biće svestan i vrlina i mana igrača sa kojim vodi bitke još od 2004. Već sa 17 je održao lekciju dve godine starijem rivalu, sa 6:2 i 6:3 na turniru u Ahenu. Sa 19 je izgubio jedina dva meča do tog prošlogodišnjeg, ali je iste 2006. dobio maraton od pet setova u Dejvis kupu. Ukupno vođstvo od 16:3 manje je značajno od činjenice da Đoković nema problema da igra sa novim Vavrinkom, što je dokazao na završnom ATP turniru u Londonu, sa 6:3 i 6:0. Sve se odvija u glavi, a Novakova deluje čisto i sabrano, kao i izjave uoči polufinala:

– Drago mi je zbog njegovih uspeha, posebno u poslednje dve godine. On voli ovaj sport i naporno trenira. Sve ove godine znali smo da ima kvalitet, ali nije dovoljno verovao u sebe. U poslednje dve godine to se promenilo. Zbog toga su njegovi rezultati takvi kakvi su i zbog toga je gren slem šampion i Dejvis kup šampion. Igra sa velikim samopouzdanjem. Radujem se izazovu, on je jedan od onih koje je teško pobediti.

Poslednja tri susreta na najvećim turnirima, u Njujorku 2013. i dva puta u Melburnu, trajala su po pet setova. Đoković kaže da je spreman za napornu borbu:

– Sve su to mečevi u završnim fazama najvećih turnira, kada svi žele da pruže maksimum. Očekujem fizički zahtevnu borbu. Do sada nisam igrao mnogo, fizički sam spreman. Treniraću, pripremiću se, pokušaću da analiziram njegovu igru i vidim šta da uradim kako bih pobedio.

Na pitanje da li je ponovo gledao prošlogodišnji snimak, naš teniser odgovara da je sada došlo vreme za to, i u šali dodaje:

– Neću gledati poslednji poen, sve ostalo može! Naravno da ću analizirati snimak, morate na svaki način da se spremite, jer ovo je polufinale gren slema, protiv vrhunskog igrača. Sada nema nazad. Vreme je da prikažem svoju najbolju igru.

Pet mečeva bez izgubljenog seta i uz samo jedan brejk, uspešno rešen zadatak protiv vrhunskog servisera Raonića i vrlo pribrane izjave u Melburnu, govore da je četvorostruki šampion Australije rešen da načini sledeći korak, do 15. finala na četiri najveća turnira.

Naravno, oba ishoda su moguća. Vavrinka za sada deluje moćno, ponovio je u dlaku prošlogodišnji program priprema završenih titulom u Čenaju, a derbi četvrtfinala, protiv Nišikorija, prošao neokrznut. Sa odličnim servisom, briljantnim jednoručnim bekhendom i raznovrsnom igrom, Švajcarac garantuje izuzetno lep meč i ima dovoljno razloga da veruje u pobedu.

Jedno je sigurno, poslednja dva meča u Melburnu biće i najlepša, a lep tenis odgovara Đokoviću. Raznovrsni igrači, poput Vavrinke, pružaju mu mogućnost za nadmudrivanje i zadovoljstvo na terenu, kakvog nema protiv jednopoteznih bombardera.

Mada je put do finala za obojicu dug, već se zna da tamo čeka Endi Marej, sa danom više odmora, posle izvanredne, potpuno zaslužene pobede protiv Tomaša Berdiha, kome dotle niko nije oduzeo set. Početak sezone, dakle, neće dati novog osvajača gren slem titule. Vidno razočarani Čeh uspeo je da održi dotadašnji nivo samo u prvom setu, dobijenom u taj-brejku, a potom je Britanac u velikom stilu ušao u svoje četvrto finale u Melburnu: 6:7(6), 6:0, 6:3, 7:5. Bližeći se formi iz 2012-13, šampion Vimbldona i Njujorka ima jakih razloga da se nada prvom peharu u Melburnu, u svom četvrtom pokušaju.

Serena Vilijams i Marija Šarapova za titulu

Rezultati polufinala – teniseri: Marej – Berdih 6:7(6), 6:0, 6:3, 7:5.

Rezultati polufinala – teniserke: Šarapova – Makarova 6:3, 6:2, S. Vilijams – Kiz 7:6(5), 6:2. Finale: S. Vilijams – Šarpova.

Beker smatra da se Đokoviću ne ukazuje dovoljno poštovanja

Saradnja Novaka Đokovića sa novim trenerom Borisom Bekerom, u koju su mnogi sumnjali, posebno posle startnog neuspeha na prošlogodišnjem gren slem turniru u Melburnu, sada deluje mnogo bolje. To je bio povod za intervju Udruženja profesionalnih tenisera (ATP) sa proslavljenim nemačkim teniserom, koga Melburn vezuje za prodor na prvo mesto ATP liste 1991. i poslednju gren slem titulu, 1996. Između ostalog, Beker je govorio o zadovoljstvu koje nalazi u trenerskom radu i rezultatima za nešto više od godinu dana saradnje sa najboljim teniserom sveta:

– Najviše uživam u činjenici da on na svaki turnir ide sa samo jednim ciljem, da ga osvoji. On nije srećan četvrtfinalima, polufinalima i finalima. Može se reći da sam i ja na taj način prilazio turnirima, posebno najvećim. Ukupno, tenis se i nije mnogo promenio. Turniri su sada profesionalniji i generalno popularniji nego pre 20 godina. Novak je imao veoma dobru, veoma stabilnu godinu. Osvajanje Vimbldona i završnica godine se izdvajaju. Ja sam želeo da vidimo zbog čega je te turnire u finišu sezone osvajao tako lako. Igrao je protiv najboljih i pobeđivao ih lako, u nizu. To znači: agresivni tenis sa osnovne linije. Skratili smo zimsku pauzu, što se meni svidelo jer je početak važan, a ne možete da očekujete najbolji tenis ako ste imali dugačku pauzu. Ostao je fizički u formi, tehnički smo nastavili da radimo stvari koje su u novembru bile uspešne i zbog toga sa uzbuđenjem dočekujemo početak godine.

Beker je odgovorio i na retko postavljano pitanje: da li je Đoković potcenjen u odnosu na vrhunske rezultate u poslednje četiri godine?

– Mislim da je najbolje reći da mu se ne ukazuje dovoljno poštovanja. Razumem da Rodžer ima veliku bazu navijača, kao i Rafa, ali, ako ćemo iskreno: glavni momak u gradu se zove Novak Đoković. Ovaj turnir je osvajao već četiri puta, prvi je teniser sveta... Ja mislim da treba da se krene od vrha, kada se priča o najboljima. A, kada pogledam listu, na njoj je prvi Novak Đoković, ne samo jednu ili dve nedelje. Sa druge strane, on je već navikao na takav tretman. To je deo teniskog sveta u kojem živimo. Njemu to više ne smeta, on zna koliko je dobar i ako pitate nekoga u svlačionici protiv koga nikako ne želi da igra, mislim da je Novakovo ime na vrhu.  M. K.

M. Kovačević

objavljeno: 30.01.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nole spreman za revanš

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jan.2015

Prvi teniser svijeta Novak Đoković spreman je za revanš Stanislasu Vavrinki za prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu Australijen opena...Sutra će se sastati u polufinalu (ne prije 9.30)...Đoković (prvi nosilac) je Vavrinku (4) pobijedio 16 puta u 19 mečeva. Iako se taj meč ne ubraja u statistiku...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.