Pako de Lusija na Gitar art festivalu

Izvor: S media, 11.Feb.2010, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pako de Lusija na Gitar art festivalu

Virtuozni španski flamenko gitarista Pako de Lusija nastupiće sutra u Centru "Sava" u okviru četvrte večeri 11. Gitar art festivala.

Najveći flamenko umetnik svih vremena koncertom u Beogradu započeće svoju svetsku turneju nakon dve godine koncertne pauze.

De Lusija je do sada objavio 27 albuma, kako studijskih, tako i koncertnih, a pripisuje mu se da je upravo on uveo flamenko gitaru na koncertni podijum, stvorivši od svoje muzike svetski fenomen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Priznat kao jedan od najvećih evropskih umetnika današnjice, de Lusija se smatra i za jednog od najboljih gitarista svih vremena.

Puno ime španskog gitariste i kompozitora, rodjenog 1947. godine u Alhesirasu, primorskom gradu u španskoj južnoj pokrajini Andaluzuji, je Fransisko Sančez Gomez, a umetničko ime, kako je to karakteristično za andaluzijske muzičare, uzeo je po imenu svoje majke Lusije.

Pakovu ljubav prema gitari razvio je njegov otac, takodje flamenko gitarista, od njegove šeste godine, da bi već sa 12 godina osvojio svoju prvu veliku nagradu na flamenko takmičenju.

Sa nepunih 18 objavljuje svoj prvi album sa gitaristom Rikardom Modregom "Dos Guitarras Flamencas", a ubrzo i još dva do 1968. godine kada počinje antologijska saradnja sa, po mnogima najvećim flamenko pevačem, Kamaronom sa kojim je snimio devet zajedničkih albuma.

Medjunarodno interesovanje za de Lusiju iz Evrope prenosi se 1981. preko Atlantika sa albumom "Friday Night In San Francisco" na kojem svira sa Džonom Meklaflinom i Al di Meolom, sa kojima je snimio još dva uspešna izdanja, a u njegovoj diskografiji nalazi se i album sa džez velikanom Čik Korijom.

Iste godine Pako okuplja grupu u kojoj su i njegova braća Pepe i Ramon, a pored perkusija uvodi i duvačke instrumente, pre svega flautu i saksofon, dok se plesači sve češće pojavljuju na njihovim impresivnim koncertima.

Veliku popularnost de Lusija je stekao svojom muzikom za filmove "The Hit" Stivena Frirsa, "Ljubav u Barseloni” Vudija Alena, a jedan od najuspešnijih Pakovih filmskih hitova je duet sa Brajanom Adamsom "Have You Ever Really Loved A Woman" za film "Don Huan de Marko" u produkciji Frensisa Forda Kopole.

Trenutno priprema novi album, prvi nakon "Cositas Buenas" iz 2004. godine, i do sada je već nekoliko puta gostovao u Beogradu.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pako de Lusija sutra na Gitar art festivalu (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Feb.2010

Virtuozni španski flamenko gitarista Pako de Lusija nastupiće sutra u Centru "Sava" u okviru četvrte večeri 11. Gitar art festivala. Najveći flamenko umetnik svih vremena koncertom u Beogradu započeće svoju svetsku turneju nakon dve godine koncertne pauze.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Pako de Lusija na Gitar art festivalu

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2010, 05:44

Virtuozni španski flamenko gitarista Pako de Lusija nastupiće večeras u Centru "Sava" u okviru četvrte večeri 11. Gitar art festivala...Najveći flamenko umetnik svih vremena koncertom u Beogradu započeće svoju svetsku turneju nakon dve godine koncertne pauze...De Lusija je do sada objavio 27...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.