Izvor: RTS, 26.Okt.2022, 06:03

Poljska šakom i kapom troši na južnokorejsko oružje

Varšava je, nakon ugovora o nabavci više stotina južnokorejskih haubica, 1.000 tenkova i 48 lakih borbenih aviona koji se procenjuju na oko 15 milijardi dolara, prošle nedelje potpisala i ugovor o kupovini 288 višecevnih raketnih bacača južnokorejskog proizvođača "Hanva" za koje će položiti dodatnih šest milijardi američkih dolara.
Južnokorejski mediji javljaju da je najveći domaći proizvođač naoružanja koncern "Hanva" 19. oktobra potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ugovor s poljskim vlastima o isporuci čak 288 samohodnih višecevnih bacača raketa (VBR) tipa K-239 – paket koji sadrži i municiju i uključuje obuku, te će državne kofere slovenske zemlje olakšati za dobrih šest milijardi američkih dolara.

U standardnoj verziji lansirno vozilo sistema K-239 nosi dva kontejnera sa po šest raketa kalibra 239 milimetara dometa oko 80 kilometara. Ono, međutim, može da bude preuređeno da ponese module sa brojnijim raketama manjeg kalibra, ili pak jedan balistički projektil dometa od oko 290 kilometara. Konceptualno, pa i po izgledu podseća na američki HIMARS.
Inače, Poljska je već kupila 20 komada tog visokopreciznog američkog oruđa i prvi primerci bi trebalo da joj budu isporučeni sledeće godine.
Interesantno, poljski ministar odbrane i zamenik predsednika vlade Marijuš Blaščak izjavio je da se njegova zemlja opredelila za narudžbinu južnokorejskih VBR-ova jer su po performansama slični HIMARS-u a Sjedinjene Američke Države nisu imale dovoljni proizvodni kapacitet da zadovolje potrebe poljske vojske za tim razornim oružjem.
Naime, Varšava je ranije tokom ove godine, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, izrazila želju da kupi čak pet stotina novih HIMARS-a.
Preko 30 milijardi dolara za naoružanje – odvraćanje ili priprema za rat?Tokom leta poljske vlasti i južnokorejske fabrike stavile su potpise na seriju ugovora za kolosalni paket naoružanja južnokorejske proizvodnje koji se sastoji od 1.000 tenkova, 672 samohodne haubice i 48 ratnih aviona.
Obuhvata i municiju, delove, licence za transfer tehnologije i održavanje i vredan je, procenjuje se, fantastičnih 15 milijardi dolara.
Kupoprodajni sporazum za višecevne bacače raketa sklopljen je u Seulu upravo na dan kada su Poljacima ceremonijalno predati prvi primerci pomenutih tenkova i haubica, koji će poslužiti za sticanje znanja, odnosno pripremu za prijem tog teškog naoružanja u redove poljske vojske.
Ona nastoji da njima zameni oružje sovjetskog i ruskog porekla, te neskriveno gaji ambicije da višestruko uveća svoje kapacitete i postane brana ruskom uticaju u istočnoj Evropi.
Prva tranša južnokorejskih tenkova K-2 "crni panter", njih 180, trebalo bi da Poljskoj bude isporučena do 2025. godine i koštaće 3,6 milijardi dolara, dok bi prvih 212 haubica K-9 "grom" trebalo da pristignu do 2026. – drastično jačanje artiljerijskih jedinica za koje će iz državnih trezora u Varšavi biti izneto 2,3 milijarde dolara.
U Republici Koreji, Poljska je našla partnera koji poseduje vrsne tehnologije u oblasti metalurgije, mašinske i elektronske industrije, pravi pouzdano i trajno oružje, koji je politički podoban jer je američki saveznik i željan da se probije na evropsko, naročito, tržište zemalja članica NATO-a, te je stoga spreman i na određenje ustupke, kao što su prodaja licence za proizvodnju tenkova ili davanje dozvole da se u njegovo naoružanje ugrade delovi koji se proizvode lokalno.
Kada su u pitanju višecevni bacači raketa, već sada je jasno da će južnokorejski moduli s raketama biti montirani na kamione poljske proizvodnje, kao i da će u njima biti primenjeni softverski sistemi za komandovanje i upravljanje vatrom koji se već koriste u poljskim oružanim snagama.
Zbog svega toga možda treba oprostiti poljskim generalima i birokratama ministarstva odbrane ako su se u Seulu osetili kao deca u šarenoj petospratnoj prodavnici kvalitetnih igračaka i razdrešili kesu do mere koja je verovatno zapanjila ne samo njihove geopolitičke takmace, već i vojnopolitičke saveznike.
Jer, preko 20 milijardi dolara za južnokorejsko oružje jeste suma za koju je svaki epitet manje zvučan od "zapanjujuće" jednostavno nedovoljan.
To je, nažalost, i suma koja pre nego prosto na odvraćanje, asocira na pripremu za veliki rat.
Naročito kada se uzme u obzir da je Varšava krenula u nabavku 32 američka lovca-bombardera "F-35", novih šest baterija protivraketnih sistema "Patriot", 250 tenkova "Abrams" i, verovatno, par stotina "HIMARSA", što će sve koštati oko 15 milijardi dolara.
Kada se proces opremanja oruđima i opremom južnokorejskog i američkog porekla završi, Poljska armija će raspolagati takvom vatrenom moći da će, kada je konvencionalno naoružanje u pitanju, ne samo biti vrlo tvrd orah i za mega-armiju kakva je ruska, već i postati vojni lider među evropskim članicama NATO-a, odnosno, sila u kontinentalnim razmerama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.