Uzbuna na Havajima, lažno upozorenje zbog balističke rakete

Izvor: RTS, 13.Jan.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna na Havajima, lažno upozorenje zbog balističke rakete

Širom Havaja građani su primili tekstualnu poruku u kojoj se upozoravaju na pretnju balitičkom raketom, ali su zvaničnici te savezne američke države saopštili da je reč o lažnoj uzbuni.
Uzbuna je, međutim, izazvala paniku među stanovništvom Havaja. U poruci se građani upozoravaju na pretnju balističkom raketom i pozivaju da hitno potraže sklonište. "Ovo nije vežba", navedeno je u poruci. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havajia potvrdila je kasnije da ne postoji pretnja od balističke rakete, prenosi Bi-Bi-Si.
Portparol te agencije Ričard Raposa rekao je da nije jasno šta je dovelo do toga da se izda upozorenje za građane Havaja.
O situaciji na Havajima obavešten je i američki predsednik Donald Tramp. 
"Predsednik je upoznat sa situacijom u vezi vežbe za vanredne okolnosti na Havajima. Reč je isključivo o vežbi", kazala je portparolka Bele kuće Lindzi Volters, prenosi Rojters.
Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.
Testiranja su usledila usled rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.
Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lažna uzbuna za raketni napad na Havajima

Izvor: VOA, 13.Jan.2018

Na Havajima se oglasila sirena za upozorenje na napad balističke rakete, ali se ispostavilo da je uzbuna lažna. Jutros posle 8 sati po lokalnom vremenu, stanovnici Havaja su na društvene mreže postavljali obaveštenja o napadu koja su im stizala na mobilne telefone. Upozorenje je glasilo: “Havaji...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.