Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DOSTA NAM JE NAMETA" Zrenjaninski privrednici ne žele da budu članovi Privredne komore

Članovi "Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOK", neće plaćati članarinu Privrednoj komori, niti žele da budu komorski članovi, saopšteno je danas na skupu privrednika.

- Smatramo da privrednici sami najbolje prepoznaju sopstvene i zajedničke interese i samostalno treba da odlučuju da li će biti članovi organizacija i udruženja - objašnjava Steva Kočalka, predsednik "ZREPOK-a".

- Neustavno nametanje obaveze komorskog članstva i članarine predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo još jedno u nizu dodatnih opterećenja za privredu. Zbog toga najavljujemo da dobrovoljno nećemo plaćati ovu članarinu – ističe Kočalka dodajući da odredbe novog Zakona o privrednim komorama stupaju na snagu 1. januara 2017. godine.

Novi zakon, da podsetimo, predviđa obavezno komorsko članstvo za kategoriju privrednika koji se svrstavaju u srednju kategoriju, a među kojima je i većina članova "ZREPOK-a". Na skupu je naglašeno da je zakon neustavan a da Privredna komora nema legitimitet da zastupa privrednike, jer je "produžena ruka države, paradržavna organizacija koja je stecište isluženih političkih kadrova".

- Visina komorskog doprinosa određena je isključivo na bazi bruto godišnjih prihoda firmi, i to čak nije ni srazmerno. U istu ravan stavljena je firma sa prihodom od 2,5 milijardi dinara i stotinak zaposlenih, sa firmama koje imaju više desetina milijardi godišnjeg prihoda i nekoliko hiljada zaposlenih. Komorskim doprinosom je obuhvaćeno 26.000, od ukupno oko 104.000 registrovanih firmi. Projektovani budžet Privredne komore je za četiri puta veći od dosadašnjeg, tako da to nije nikakvo rasterećenje, već naprotiv dodatno, ne malo, opterećenje privrede - obrazložio je odluku Kočalka.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Neustavno obavezno članstvo u PKS"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2016

Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOK ocenili su danas da je obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) za sve privrednike od 1. januara 2017. godine, neustavno i da predstavlja dodatno opterećenje za privredu...Članovi tog poslovnog kruga smatraju da privrednici sami umeju najbolje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.