Zoran Stanković novi ministar zdravlja?

Izvor: Politika, 07.Feb.2011, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Stanković novi ministar zdravlja?

Zorana Stankovića za novog ministra zdravlja predložili su danas na sednici Predsedništva G17 plus lider te stranke Mlađan Dinkić i dosadašnji ministar Tomica Milosavljević.

Potpredsednica G17 plus Snežana Samardžić-Marković rekla je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za novinare da Stanković nije član nijedne stranke, pa ni G17 plus, i naglasila da se članstvo u toj stranci od njega i ne očekuje.

Ona je dodala da G17 plus očekuje da koalicioni partneri podrže Stankovića za novog ministra zdravlja, budući da su sa njim i ranije sarađivali.

„On je pošten čovek, vrhunski profesionalac, koji se već dokazao u toj oblasti”, rekla je Smaradžić-Marković i podsetila da je Stanković bio načelnik VMA i ministar odbrane SCG.

Kandidatura Stankovića za ministra zdravlja biće odmah prosleđena predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

Samardžić-Marković je dodala da na današnjoj sednici Predsedništva G17 plus nije bilo razgovora o rekonstrukciji vlade.

Biografija kandidata za ministra zdravlja Zorana Stankovića

Zoran Stanković, koga je danas za novog ministra zdravlja predložila stranka G17 plus, bio je načelnik Vojno-medicinske akademije (VMA) tri godine, a oko godinu i po ministar odbrane.

Stanković je rođen 9. novembra 1954. godine u selu Trgovište (opština Vladičin Han). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vladičinom Hanu, a diplomirao 1980. na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Poslediplomske studije iz sudske medicine završio je 1988, a doktorsku disertaciju pod nazivom „Problemi sudskomedicinske obrade leševa u ratnim uslovima” odbranio je 1997. u Beogradu.

Kao vojni stipendista stažirao je u niškoj Vojnoj bolnici, a zatim je proveo pet godina u u garnizonskoj ambulanti Druge armijske oblasti u Peći, gde je proglašen za naljboljeg mladog lekara u vojsci.

Na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) je došao 1987. na specijalizaciju iz sudske medicine i ubrzo je postavljen na mesto načelnika Zavoda za patologiju i sudsku medicinu.

Krajem 1991. kao major na vukovarskom ratištu radio je obdukcije i tamo ostao godinu dana. Na ratnim prostorima bivše Jugoslavije obdukovao je više od 5.000 leševa. U prošlosti je više puta pružao ekspertsku pomoć Haškom tribunalu.

Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. Decembra 1997. formirao je tim za istraživanje posledica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

Od 1994. je ekspert Ujedinjenih nacija za sudsku medicinu.

Na Policijskoj akademiji u Beogradu predaje kriminalističku medicinu.

U čin general-majora unapređen je u junu 2001. godine.

Bio je načelnik VMA u Beogradu od 15. januara 2002. do 31. marta 2005. kada je smenjen i, na sopstveni zahtev, penzionisan.

Nastavio je da radi kao savetnik u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom.

Za ministra odbrane državne zajednice Srbije i Crne Gore izabran je 21. oktobra 2005. godine, a od maja 2006. godinu dana bio je ministar odbrane Srbije.

Posle odlaska sa funkcije ministra nastavio je da predaje kriminalističku medicinu na Policijskoj akademiji, Višoj školi za unutrašnje poslove i na privatnom Stomatološkom fakultetu u Pančevu.

Bio je predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća „Jugoimport - SDPR” do marta 2007. kada je, na lični zahtev, razrešen te dužnosti.

Držao je predavanja u Ukrajini, Francuskoj, Holandiji. Objavio je više od 30 stručnih i naučnih radova, a koautor je i pet knjiga. Između ostalih nagrada dobio je Veliku povelju Srpskog lekarskog društva.

Oženjen je Marinom i ima kćerke bliznakinje, Ivu i Inu.

Tanjug/Beta

objavljeno: 07.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.