Zoran Stanković: Kriza preti sa juga

Izvor: Večernje novosti, 20.Feb.2013, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Stanković: Kriza preti sa juga

NEMA nikakvih tenzija na jugu Srbije. Tokom posete tom kraju niko mi nije postavio nijedno političko pitanje, niti se žalio da su mu na bilo koji način ugrožena ljudska prava. Njih muči isto što i sve građane, a najviše nezaposlenost i teška ekonomska situacija - ovo za ”Novosti” kaže predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković. * Povod za vašu posetu bio je i problem oko upisa Albanaca u birački spisak i matične knjige... - Pokazalo se da zakon, koji im >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << omogućava da se upišu i na svom jeziku i pismu, nije dobro primenjivan. Zato smo se dogovorili da radna grupa, u kojoj će biti predstavnici Ministarstva pravde, Koordinacionog tela i lokalnih samouprava, radi sa opštinama na primeni tog zakona. * Zašto je upis Albanaca ćirilicom izazvao pobunu? - Od 2009. godine na snazi je zakon o matičnim knjigama koji predviđa da se sva imena prvo pišu ćirilicom, a zatim na matičnom pismu. Na jugu, međutim, to nije bilo tako, a negde je to zloupotrebljeno i prikazano kao problem, jer Albanci ne mogu svoje ime da pišu ćirilicom. * Ali to je postao i politički problem... - Jeste, i zbog toga je bilo bojkota popisa, pa nemamo tačan broj stanovnika ovih opština. Sada kad opštine konkurišu za neka sredstva ili treba da dobiju subvenciju, recimo, pokaže se da je nezaposlenih mnogo više nego što je popisanih. Zato ih odbijaju. Takođe, i Nacionalni savet Albanaca dobija manje novca, jer se iznos određuje prema broju ljudi. SPOMENIK SAMO PREMA ZAKONU * DA li ste postigli neki dogovor oko spomenika teroristima OVPMB, koji je uklonjen iz centra Preševa? - Oni su Ministarstvu pravde, odnosno Upravnoj inspekciji, podneli zahtev za legalizaciju spomenika, a rok za odgovor je dva meseca. I to pitanje treba da reše nadležne službe, jer je važno da se svi ponašaju u skladu sa zakonom.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanković: Na jugu nema tenzija

Izvor: B92, 20.Feb.2013

Beograd -- Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da u tom delu zemlje nema tenzija i da ljude najviše brine nezaposlenost i teška ekonomska situacija..."Tokom posete tom kraju niko mi nije postavio nijedno političko pitanje, niti se žalio da su mu na bilo koji način ugrožena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.