Najveći problem juga Srbije teška ekonomska situacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2013, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći problem juga Srbije teška ekonomska situacija

BEOGRAD -

Na jugu Srbije nema nikakvih tenzija, a tamošnje stanovnike najviše brine nezaposlenost i teška ekonomska situacija, ocenio je šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

"Nema nikakvih tenzija na jugu Srbije. Tokom posete tom kraju niko mi nije postavio nijedno političko pitanje, niti se žalio da su mu na bilo koji način ugrožena ljudska prava. Njih muči isto što i sve građane, a najviše nezaposlenost i teška ekonomska situacija", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Stanković za "Večernje novosti".

Na pitanje kako će biti rešen problem vezan za upis Albanaca u birački spisak i matične knjige, Stanković je rekao da se pokazalo da zakon koji je omogućavao da se Albanci upišu na svom jeziku i pismu nije dobro primenjivan, zbog čega će na njegovoj primeni raditi grupa koju će činiti predstavnici Ministarstva pravde, Koordinacionog tela i lokalnih samouprava.

"Od 2009. na snazi je zakon o matičnim knjigama koji predviđa da se sva imena prvo pišu ćirilicom, a zatim na matičnom pismu. Na jugu, međutim, to nije bilo tako, a negde je to zloupotrebljeno i prikazano kao problem, jer Albanci ne mogu svoje ime da pišu ćirilicom", objasnio je Stanković.

Stanković je dodao i da je ovo pitanje postalo politički problem.

"Zbog toga je bilo bojkota popisa, pa nemamo tačan broj stanovnika ovih opština. Sada kad opštine konkurišu za neka sredstva ili treba da dobiju subvenciju, recimo, pokaže se da je nezaposlenih mnogo više nego što je popisanih. Zato ih odbijaju. Takođe, i Nacionalni savet Albanaca dobija manje novca, jer se iznos određuje prema broju ljudi", kaže Stanković.

Kada je reč o spomeniku poginulim pripadnicima OVPMB, uklonjenom iz centra Preševa, Stanković je rekao da to pitanje treba da reše nadležne službe i da to mora biti urađeno u skladu sa zakonom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Teška ekonomska situacija na jugu

Izvor: Akter, 21.Feb.2013

Na jugu Srbije nema nikakvih tenzija, a tamošnje stanovnike najviše brine nezaposlenost i teška ekonomska situacija, ocenio je šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.