Izvor: JUGpress.com, 19.Jul.2020, 12:01

Stanković: Očekivali smo albansku vladajuću koaliciju, Koordinaciono telo nije nadležno za to

BEOGRAD-BUJANOVAC

Predsedniki Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković rekao je za JUGpress da je formiranje lokalane vlasti u Bujanovcu isključivo od albanskih stranaka „očekivano“.

„ Mi smo to manje-više očekivali. To je dogovoreno u nekom prethodnom peridou, na sastanku albanskih lidera sa Tiranom i Prištinom”, rekao je Stanković I dodao da “to nije nikakvo iznenadjenje”.

“Mogu samo da im čestitam >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i poželim uspešan rad” rekao je Stanković koji kaže da će “država omogućiti svim građanima na području ove tri opštine, kao i u drugim delovima zemlje punu ekonomsku i svaku drugu sigurnost i potrudićemo se da život na tim prostorima se poboljša, onoliko koliko možemo u ovom trenutku”.

Na pitanje da li je Beograd bio prećutno saglasan sa tim dogovorom o formiranju jednoettničke albanske vlasti  u multietničkom Bujanovcu u kome žive I Srbi I Romi, za koju kaže da je dogovroena u Tirani I Prištini, Stanković je rekao da “ne može da kaže ništa”.

“Ali mislim da, ne samo Beograd, nego niko, ne može da bude saglasan kada se u jednoj međuetničkoj sredini formira jednonacionalna vlast. Mislim da je bilo poželjno da se, kao i u ranijem period, formira međunacionalna koalicija koja bi mogla da na svaki način kao i do sada da odgovori zadacima koji su sada prilično izazov”, rekao je on.

“Ali, dodao je Stanković, , ako je neko odlučio da je najbolje da bude sam na vlasti , u okviru jedne nacionalne zajednice, da je to za njih najveći interes, onda je u redu. Bitno je da je ispoštovan zakon kao što će i oni morati da poštuju zakone Republike Srbije u toku njihovog vođenja opštine Bujanovac”, smatra on.

N apitanje da li je I koliko Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa bilo uključeno u pripremi za formiranje lokalne koalicije I da je jedan od principa usvojenih kad je taj držsvni organ formiran, bio multietnička koalicija na vlasti , Stanković kaže da “to nije u opisu naših nadležnosti”.

“ Mi imamo samo obavezu koordinaciju između lokalnih organa vlasti i državnih institucija. Nemamo pravo niti smo na bilo koji način u izborima, niti smo u prethodnom periodu na bilo koji način učestvovali u formiranju koalicija. To je stvar političkog dogovora partija koje su dobila glasove. Ni u daljem periodu ne bi trebalo da učestvujemo, s obzirom na mandat koji imamo na tom prostoru”.

Na konstataciju da ova odluka o jenoetničkoj vlasti u Bujanovcu, u kome će srpski I romski odbornici biti u opoziciji,  prilično uzbunjuju ljude koji žive na tom prostoru, jer ne znaju šta im donosi budućnost, Stanković kaže “Više puta sam ja to već rekao – Bujanovac, Preševo i Medveđa su delovi Republike Srbije i to će i ostati, a građani koji žive na tom prostoru ostvariće sva prava koja im Ustav i zakon garantuju”.

On tvrdi da “nema razloga ni za kakav strah i neizvesnost”.

“ Niko nema prava da nekog drugog ugnjetava ili da na bilo koji drugi način otežava život na tim prostorima. To je naš zadatak i mi ćemo se truditi da ga ostvaraimo u zajednici sa lokalnom samoupravom i ljudima koji žive na tim prostorima, kao i sa međunarodnom zajednicom koja je prisutna na tim prostorima i obaveštava međunarodne institucije koje su na tom prostoru zadužene za praćenje život ali i rada, kao što je OEBS”, kaže Stanković koji na jug Srbije dolazi , kao I ostali zaposleni u kancelariji Koo9rdinacionog tela u Beogrdau, vrlo retko.. Na konsataciju da ljudi u Bujanovcu ovo vide kao potvrdu speulacija da postoji dogovor da su Bujanovac, Preševo i Medveđa teritorije koje treba da budu razmenjene u procesu rešavanja pitanja Kosova , Stanković je rekao “Ne. Bujanovac, Preševo i Medveđa su sastavni delovi Republike Srbije, bili, jesu i ostaće, bez obzira na želje i špekulacije sa bilo koje strane da to toga dođe”.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.