Stanković: Deklaracija Albanaca s juga - u političke svrhe

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2018, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Deklaracija Albanaca s juga - u političke svrhe

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je novinarima da deklaracija skupštine albanskih odbornika u te tri opštine možda nekom koristi u predizbornim aktivnostima ili u neke druge političke svrhe.

Ono što je najbitnije je da svi oni poštuju zakone i zakonske odredbe Srbije i u praktičnom životu ih primenjuju, istakao je Stanković. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Skupština albanskih odbornika tri opštine usvojila je deklaraciju kojom traži od Beograda i Prištine da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i "politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe", kao i da ih u dijalogu u Briselu zastupa predsednik Kosova Hašim Tači.

Stanković je, reagujući na taj zahtev, poručio da država Srbija nema nikakav problem da ispuni i "primenjuje u praktičnom životu" sve ono što zahteva albanska nacionalna manjina, ako je u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i skupštinskim deklaracijama koje regulišu položaj manjina.

On je podsetio da nova deklaracija Albanaca sa juga Srbije predstavlja nastavak prethodih, prve iz 2006. godine, pa potom i iz 2013.

U deklaraciji mnoge stvare koje ćemo analizirati

"U toj deklaraciji ima mnogo stvari koje ćemo analizirati, ali ima i mnogo neprihvatljivih stvari, koje se zasnivaju na opštoj proceni, a ne sadrže istinu", ocenio je Stanković.

On je, kao primer, ukazao na zahtev da Albance sa juga zastupaju zvaničnici Prištine, i podsetio da je u donošenju svih zakona Srbije učestvovao legalno izabrani predstavnik Albanaca sa područja Bujanovca i Preševa.

"Sada on mora da kaže šta je to što je predlagao, kao njihov predstavnik Vladi i Skupštini Srbije, šta je od tih zakona usvojeno, a šta ne", smatra Stanković. On priča jedno, radi drugo, a ponaša se na treći način, ukazao je Stanković i predočio da to nije prihvatljivo, "ali to je neka realnost koju trpimo već godinama".

Stanković smatra i da predstavnici Albanaca ne iznose istine kada govore da se uklanjaju i skrnave njihovi spomenici.

Zakon o spomenicima, podsetio je Stanković, donet je pre mesec dana i njegova primena još nije počela, a već se priča o tome kako se uklanjaju spomenici i skrnave groblja.

Stanković je pozvao predstavnike Albanaca da počnu da razgovaraju o onome što je realnost na terenu i interes ljudi koji žive na tom području, kao što su, na primer, udžbenici na njihovom jeziku.

On je dodao da bi trebalo da se govori o tome zašto u protekle 3,5 godine prethodno rukovodstvo Nacionalnog saveza Albanaca nije predložilo nijedan novi udžbenik na njihovom jeziku.

Zašto od februara novo rukovodstvo Nacionalnog saveta Albanaca nije ni realizovalo dogovor sa Ministarstvom prosvete da se, od predloženih 36 udžbenika i osam učila sa obeležjima njihove nacionalne kulture, koji je potpisao prethodni predsednik Saveta, zapitao je Stanković.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Stanković: Albanci svoje probleme da rešavaju unutar organa Srbije

Izvor: JUGpress.com, 14.Jul.2018

BUJANOVAC..Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković rekao je danas za JUGpress da Albanci koji žive u ove tri oštine svoje probeme treba da rešavaju u okviru organa Srbije...“Sve ono što pripada albanskoj nacionalnoj manjini je definisano...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.