Promocija knjige Čuvar vatre Dejana Manojlovića (FOTO)

Izvor: BKTV News, 27.Jan.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige "Čuvar vatre" Dejana Manojlovića (FOTO)

Promocija knjige "Čuvar vatre" Dejana Manojlovića održana je sinoć u Delfi kafeu u SKC-u, a o njoj su pored autora i medijatorke PR menadžera "Lagune" Tanje Vučković, govorili prof. dr Zoran Živković i satiričar Voja Žanetić.

Odlomke iz romana čitala je glumica Vesna Stanković.

Uprkos klizavici i niskim temperaturama kafe je bio pun predstavnika autorove generacije (1978) koji su se očigledno identifikovali sa glavnim junacima romana, koji su prerano sazreli >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tokom devedesetih godina 20. veka i veoma dobro pamte to vreme.

Prema rečima pisca Zorana Živkovića, ali pre svega profesora kreativnog pisanja koji je upoznao Dejana Mihajlovića kada se upisao na njegov letnji kurs na Filološkom fakultetu, to je "izbrušen, elegantan, beskrajno uzbudljiv roman".

Za Živkovića je Mihajlović nepopravljivi idealista i večiti tihi buntovnik koji "usred istorijske i lične drame je raspet između uličnih demonstracija i prve istinske zaljubljenosti, odanosti i izdaje, praštanja i osvete i mora da uradi ono što je uvek najteže - da sazri pre vremena, jer jedino tako sme da se nada, pošto istorija mine da će sačuvati neokrnjene ideale".

Radnja počcinje ranih 1990-ih godina u Beogradu, gde je Nikolin brat osumnjičen za pripadnost grupi koja planira nasilno rušenje vlasti.

U strahu od Službe bezbednosti, on napušta zemlju, a cela porodica postaje meta režima.

Tri godine kasnije, Nikola uranja u talase građanskih protesta; dok se bori za istinu i pravdu, utehu pokušava da nađe u muzici, druženju i tek započetoj romansi sa Jovanom koja ima drugačije poglede na svet oko sebe.

Stvaranje Madredeuš tribjut benda i svakodnevno okupljanje sa prijateljima iz kraja na samoproglašenoj "slobodnoj teritoriji" kraj ušća Save u Dunav ipak neće biti dovoljni za njegov spokoj.

Novodolazeći rat otvoriće sve pukotine odnosa sa Jovanom, a kada sazna istinu o pravim razlozima bratovljevog izgnanstva iz zemlje, Nikola će biti primoran da se sa najbližim prijateljima upusti u bespoštednu borbu za odbranu poslednjeg utočišta svoje slobode.

Žanetić je priznao da se tokom 1990-tih godina sklanjao od učešća u raznim vidovima otpora rečimu, nalazeći utočište u svom pisanju na novine i alternativne pozorišne grupe a čitanje knjiga je prepustio supruzi.

Poziv da govori na promociji ga je primorao da Manojlovićev roman pročita i priznao je da ga nije ispuštao iz ruku dok ga nije pročitao, iako ga je primorao da se seti svih događaja od kojih je bežao i trudio se da ih zaboravi.

Prema Žanetićevim rečima, osetio je zavist što je neko napisao tako sjajnu debitantsku knjgu i tako uverljivo i slikovito prikazao atmosferu devedeseih i beogradski duh, jer i grad je jedan od junaka ove knjige.

Kao motiv koji se provlači kroz celu knjigu je pitanje da li otići iz zemlje ili ostati i boriti se za bolju budućnost i da li vredi žrtvovati ličnu sreću i porodični mir zarad viših ciljeva opšteg dobra i vere u bolje sutra čitavog društva.

Manojlović je kazao da je ovim romanom želeo da zatvori krug koji su drugi načeli protiv njegove volje pokušavajući da vrati nadu saborcima sa iste strane nevidljive linije što razdvaja smisao od besmisla.

Živković mu je prorekao sjajnu knjiuževnu karijeru ocenivši da poseduje izrazitim, literarni dar i izrazio nadu da će mu drugi roman biti na neku drugu temu i tek onda će ga nazvani pravim piscem.

Žanetić je knjigu nazvao individualonim spomenarom za sve nas i zakođe predvideo da će se o njoj književnoj zvezdi tek čuti.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.