Lekovi ispod tezge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi ispod tezge

NOVI SAD -

Grupa lekova za lečenje čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, prevenciju čira, odnosno takozvani H2-blokatori, među kojima je najpoznatiji "ranisan", neće više biti na pozitivnoj listi lekova, saopštila je kompanija "Aktavis". Lek će sada biti dostupan po ceni od 300 dinara po kutiji.

Najnovija dešavanja na tržištu lekova sve češće su razlog za pritužbe nezadovoljnih pacijenata.

Iako je ministar zdravlja Zoran Stanković najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nestašice lekova neće biti i poručio građanima da ne stvaraju veštačke zalihe, našoj redakciji javila se gledateljka koja neophodan lek ne može da nabavi.

Stani Ivanovski ja nakon operacije srca prepisano da pije lek protiv zgrušavanja krvi. "Sinkuma", za koji je dobila recept, nema, a "sintrom", koji joj je lekar preporučio, ne može da kupi legalno, naglašava ta Novosađanka.

"U jednoj apoteci su mi rekli da idem od apoteke do apoteke lično i pitam za ta dva leka, jer mi niko neće reći preko telefona da li ih ima ili ne. Znači, oni se prodaju ispod tezge", naglašava Stana za Radio-televiziju Vojvodine.

"Direktna paralela za "sintrom" jeste "sinkum", ali on nije registrovan u državi Srbiji, pa se ne može ni prodavati; to je krivično delo", kaže Olga Gajić, iz Apotekarske ustanove Novi Sad,

"Postoje lekovi iz iste grupe koji nemaju direktne paralele, a registrovani su u Srbiji", naglašava Olga Gajić.

U Apotekarskoj ustanovi Novi Sad naglašavaju da se neregistrovani lekovi ne smeju preporučivati, a ni koristiti, jer se za takve lekove ne zna poreklo, sastav, a ni kako oni mogu da utiču na pacijente.

"Za nedostatak leka u apotekama, lekari saznaju od pacijenata koji se vrate i traže zamenu", kaže dr Svetlana Prica iz Sremske Mitrovice.

Niko od sagovornika nije mogao da nam kaže zašto nekih lekova na tržištu nema, ali je ministar zdravlja Zoran Stanković nedavno, na skupu "Ima li leka protiv korupcije u zdravstvu", izjavio da sumnja na to da se stvara "veštačka nestašica lekova".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.