Galenici treba 70 mil. evra kredita

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galenici treba 70 mil. evra kredita

Beograd -- Tržište lekova biće ugroženo ukoliko Skupština Srbije ne podrži bankarske garancije od 70 miliona evra za nastavak proizvodnje medikamenata u Galenici.

Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da je izglasavanje bankarskih garancija danas najvažnija tema u zdravstvu.

"Neizglasavanje dovodi u pitanje snabdevenost tržista lekovima. Jako je bitno da Skupština da garancije za kredit od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 70 miliona evra, imajući u vidu da je ta garancija neophodna za dalji rad i razvoj, odnosno proizvodnju u Galenici", rekao je on.

Ministar zdravlja je naveo i da je zadovoljan poslovanjem Galenike koja je ispunila dogovor, potpisan prošle godine s Vladom Srbije, i da je smanjila dug sa 115 na 85 miliona evra.

Ukazujući da je rok za davanje garancija na kredit već kritičan, vršilac dužnosti generalnog direktora Galenike Živomir Novaković rekao je da je reč o sedmogodišnjem kreditu vrednosti 70 miliona evra sa dvogodišnjim grejs periodom, koji bi u potpunosti bio isplaćen do 2018. godine.

"Galenika je prošle godine imala dosta problema u poslovanju, pre svega izazvanog nelikvidnošću i problemima u naplati potraživanja. Međutim, uspeli smo da i pored svih tih problema postignemo dogovor sa bankama poveriocima i dobavljačima i da organizujemo proizvodnju u obimu u kojem je to bilo moguće", kazao je Novaković.

On je naveo i da plan poslovne konsolidacije 2012-2018, na koje su saglasnost dale sve banke, predviđa da Galenika već od naredne godine pozitivno posluje i iskazuje profit od 6,2 miliona evra.

Novaković je istakao da je Galenika uspela da za prvi kvartal ove godine izfinansira proizvodnju lekova, uz podršku četiri banke koje su u konzorcijumu, i da očekuje rešenje i izglasavanje Zakona o garanciji kako bi se rešio aranžman sa bankama sa kojima je već potpisan ugovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.