Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2022, 18:19

Biblioteka „Bora Stanković“ otvorila Odeljenja digitalizacije

VRANJE

Svečanim otvaranjem Odeljenja digitalizacije u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju počelo je obeležavanje 143. godišnjice od osnivanja ove kulturne ustanove.

Ovo je važna godišnjica za vranjsku Biblioteku rekao je direktor Zoran Najdić. On je istakao da su uz podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave uspeli da opreme Odeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << digitalizacije, u smislu unapređenja, promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva ovog kraja.

„Rad u novom odeljenju osloniće se na rad Zavičajnog odeljenja, gde se nalazi građa koja predstavlja bogatstvo ovog kraja i svedoči o prošlim vremenima. Pre svega, reč je o vizuelnoj građi, seriji fotografija i razglednica i ostalog materijala, koje odeljenje poseduje, a tu se nalaze i autentični rukopisi Đorđa Tasića, Jovana Hadživasiljevića i Bore Stankovića. Putem digitalizacije naša biblioteka će omogućiti da korisnici širom sveta imaju uvid u sve ono što čini naše zavičajne fondove“, rekao je Najdić.

Alma Rizvanović iz Ministarstva kulture je naglasila da odgovorna kulturna politika podrazumeva decentralizaciju, savremeno opremljene i ravnomerno raspoređene biblioteke na čitavoj teritoriji naše zemlje i da je to jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja.

„Digitalizacija u bibliotekama postala je redovna aktivnost koja se u kontinuitetu sprovodi poslednjih godina. Cilj ovog projekta je stvaranje kulturne baze naše zemlje, kako bi se stručnjacima različitih profila omogućila što potpunija istorijska, književna, jezička, sociološka i druga istraživanja. Realizacijom ovog projekta biblioteka u Vranju razvija kapacitete za digitalizaciju i omogućava čuvanje značajnog dela kulturnog nasleđa, a ujedno to će doprineti i očuvanju nacionalnog kulturnog identiteta, ali i kulture i književne baštine naroda ovog kraja“, rekla je Rizvanović.

Na svečanosti je govorila i Dragana Milunović, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečku i informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije.

„Otvaranje Odeljenja digitalizacije je jedan od temelja modernog bibliotekarstva, koji zadržavajući tradicionalnu ulogu biblioteke, otvara put ka nekim novim tehnologijama. Narodna biblioteka Srbije kao centralna matična ustanova, decenijama sarađuje sa bibliotekom u Vranju vrlo uspešno. Na ovom projektu pružili smo stručnu pomoć u vezi sa projektom i nabavkom opreme, a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu”, istakla je Milunović.

Članica Gradskog veća Izabela Savić je rekla da je otvaranje Odeljanja digitalizacije još jedan dokaz da se vranjska biblioteka konstantno razvija, uvođenjem inovativnih usluga.

„Digitalizacija je jedan od preduslova za uspešno pozicioniranje biblioteka u savremenom društvu“, istakla je ona.

Povodom godišnjice Biblioteke u sali Američkog kutka održana je promocija knjige „Biti biblioteka-r“, priređivača Jasmine Ninkov i Isidore Injac, u izdanju Biblioteke Grada Beograda.

Za večeras u 19 sati u dvorištu muzej kuće „Bora Stanković“ je najavljeno gostovanje književnika Damira Karakaša, koji živi i radi u Zagrebu.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.