Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež

Izvor: B92, 10.Jul.2014, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež

Redak crtež italijanskog renesansnog slikara Sandra Botičelija prodat je na aukciji u Londonu za rekordnih 1,3 miliona funti (2,2 miliona dolara).

Nastala krajem XV veka, "Studija za sedećeg Josifa", na kojoj je prikazana figura sveca u sedećem položaju sa glavom naslonjenoj na desnu ruku, prvi je umetnikov crtež koji se našao na aukciji u poslednjih 100 godina.

Aukcijska kuća Sotebi, koja je organizovala licitaciju, saopštila je da je to najviša cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za rad na papiru renesansnog majstora.

Kako prenosi BBC, veruje se da je to poslednji od Botičelijevih crteža koji je bio u privatnom vlasništvu.

Potekao je iz kolekcije pokojne američke filantropistkinje Barbare Pjasecke Džonson, supruge Džona Stjuarta Džonsona, naslednika kompanije "Džonson i Džonson", koji ga je kupio 1988. na aukciji u Njujorku za 88.000 dolara.

Osim albuma sa ilustracijama za Danteovu "Božanstvenu komediju", sačuvano je još svega 12 Botičelijevih crteža, a svi, osim navedene studije, nalaze se u muzejima.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rekordnih 1,3 miliona funti za Botičelijev crtež

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2014

LONDON - Rijedak crtež italijanskog renesansnog slikara Sandra Botičelija prodat je na aukciji u Londonu za rekordnih 1,3 miliona funti (2,2 miliona dolara).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.