Protest ispred Metropolitena - opera veliča terorizam

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ispred Metropolitena - opera veliča terorizam

Oko 400 ljudi okupilo se na protestu ispred Metropoliten opere u Njujorku zbog izvođenja opere "Smrt Klinghofera" (The Death of Klinghoffer) za koju tvrde da "veliča terorizam".

Demonstranti, među kojima je bio i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf đulijani i političari iz redova republikanaca i demokrata, sinoć su uzvikivali "Sramota za Met!" i istakli transparente sa natpisom "Met veliča terorizam".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Delo američkog kompozitora Džona Adamsa se zasniva na istinitom događaju iz 1985. Te godine su četiri pripadnika Palestinskog oslobodilačkog fronta organizovali otmicu turističkog broda Akile Lauro u istočnom Sredozemnom moru.

Tom prilikom je ubijen američki Jevrejin Leon Klinghofer. Napadači su oteli 69-godišnjeg Klingofera, koji je bio u invalidskim kolicima, pucali u njega i gurnuli ga sa palube.

đulijani je rekao da je delo "izopačeno" i da teroriste predstavlja u romantičnom svetlu što doprinosi tome da, kako je ocenio, oni budu još ozbiljnija pretnja.

Neki kritičari se međutim ne slažu sa ovom ocenom, a Metropoliten opera je izdala saopštenje u kojem se navodi da "'Klingofer' nije ni antisemitsko delo niti veliča terorizam".

Metropoliten je istakao i da "neće popustiti pred pritiscima" i da neće otkazati predstavu, koja je sinoć izvedena uz dobacivanja iz publike, ali i ovacije na kraju koje su ih nadglasale.

Kćerke Leona Klinghofera su izdale saopštenje koje je uključeno u program Metropolitena za operu "Smrt Klinghofera", u kojem navode loš kontekst priče koja, kako tvrde, ne doprinosi razumevanju samog događaja.

Opera "Smrt Klingofera" je premijerno izvedena u Briselu 1991. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.