Milanović letuje u vili Al Kapone kod Rijeke?

Izvor: Press, 22.Jul.2013, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović letuje u vili Al Kapone kod Rijeke?

I dok se o Bakarićevoj vili na Hvaru manje više sve zna, vila na Biviju malo je poznata hrvatskog javnosti. Reč je, naime, o objektu kojim raspolaže MUP i nalazi se odmah do rezidencijalnog riječkog kvarta Kostabela na putu od Rijeke prema Voloskom.
Vila na Biviju, elitnom zapadnom riječkom kvartu uz more, koja je u vlasništvu MUP-a, u nekadašnjoj Jugoslaviji bila je poznata kao Rankovićeva vila.
I pre 90-ih godina bila je u rukama policije, odnosno tadašnjeg Sekretarijata >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << unutrašnjih poslova, a nakon Drugog svetskog rata bila je letnja rezidencija Aleksandra Rankovića, čelnog čoveka jugoslovenske obaveštajne službe, odnosno Udbe i Ozne, koji je 1966. smenjen s mesta potpredsednika Jugoslavije i isključen iz partije nakon što je pao u nemilost Josipa Broza Tita.
Nakon Rankovića, vilom su se služili visoki funkcioneri Udbe i Ozne, a za širu javnost radilo se o zabranjenoj zoni, što je slučaj i danas.
Nakon 1990. objekt je došao pod upravu hrvatske obaveštajne zajednice, a iako o tome nema pouzdanih dokaza, pričalo se da su tu dolazili na letovanje i čelni ljudi MUP-a i SOA-e, čak i pripadnici porodice prvog predsednika nezavisne Hratske Franje Tuđmana.
Prošle godine vilu je preuzeo MUP i radi se o štićenom objektu koji čuva policija.
Kuća se nalazi u blizini puta, ali nije u prvom redu do mora.
Upućeni kažu da sadrži pet soba i veliku konferencijsku dvoranu, a do mora vodi podzemni tunel. Vila je okružena velikim parkom u koji prolaznici ne mogu da uđu zbog ograde.
Vila je održavana i uređivana i potpuno je pogodna za letni boravak.
Za ovu je vilu vezana jedna riječka urbana legenda koja, doduše, nema uporište u istorijskim dokazima, a to je da je u njoj boravio čikaški mafijaš Al Kapone po kojem je posle ona dobila ime.
O boravku Ala Kaponea u Rijeci, međutim, ne postoji nikakav dokument niti svedočanstvo. Ala Kaponea za Rijeku navodno vezuje to što je njegov računovođa Marko Arbori bio investitor gradnje Riječkog solitera 30-ih godina 20. veka, rađenog po projektima nebodera iz Čikaga.
Bilo je to u vreme kada je Rijeka kao slobodna trgovačka zona pod upravom Italije bila svojevremena poreska oaza, idealna za pranje novca.
Vila je okružena šumom i opasana visokom ogradom. Vrata na ulazu u posed ne odaju sliku prevelikog održavanja. Pomalo ih nagriza rđa. Odmah kraj ulaza, s unutrašnje strane, nalazi se manja kućica namenjena čuvarima.

Put koji vodi prema vili je održavan i nije dopušteno da zaraste u korov.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Milanović letuje u vili Al Kapone kod Rijeke?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2013

Hrvatski premijer Zoran Milanović će ovog leta godišnji odmor, najverojatnije, provesti na dve lokacije - u vili Kovač na Hvaru i u vili Kapone na Biviju kod Rijeke, piše zagrebački Jutarnji list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.