PAZI KAD JEDEŠ OVIH 12 NAMIRNICA! Mogu ozbiljno NARUŠITI tvoje ZDRAVLJE ako se jedu u pogrešno vreme

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAZI KAD JEDEŠ OVIH 12 NAMIRNICA! Mogu ozbiljno NARUŠITI tvoje ZDRAVLJE ako se jedu u pogrešno vreme

Svi prave ove greške!

Mnogi ne znaju da, iako veoma zdrave, ove namirnice mogu biti izuzetno štretne po čovekov organizam ukoliko ih ne jedete u ispravno.

1. Banane

Iako deluju kao sjajna opcija da zdravo započnete dan, ako za doručak jedete banane na prazan stomak, one će vam spustiti nivo energije. U početku ćete osetiti nalet energije, jer banane sadrže dosta šećera, ali za nekoliko sati ćete biti umorni i gladni. Banane mogu da naškode >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i ljudima koji pate od sindroma nerviznih creva, jer će im izazvati dijareju. Ako baš ne želite da isključite banane iz doručka, kombinujte ih sa drugom hranom, najbolje bogatom mastima, kao što je kikiriki puter.

2. Kafa

Šolja kafe nakon buđenja mnogima deluje kao nešto sasvim normalno i efikasno, ali je zapravo beskorisno. Istraživanja su pokazala da ispijanje kafe pre doručka povećava toleranciju na kofein. U prvom satu nakon buđenja telo prirodno proizvodi kortizol i ključno je da ne remetite ovaj proces i biološki ritam. Najbolje je piti kafu bar dva sata nakon buđenja i doručka, a treba je izbegavati i predveče i kasno uveče, kao biste sprečili nesanicu.

3. Pirinač

Ne bi ga trebalo uzimati popodne i uveče, jer sadrži dosta kompleksnih ugljenih hidrata, kojima je potrebno dosta vremena da se svare. Takođe, sadrži puno kalorija, pa ako ga jedete kasno, lakše ćete se ugojiti. Pirinač je dobar izbor za ručak, jer nas dugo drži sitim, a u ovo vreme metabolizam najbrže radi.

4. Šećer

Najbolje je potpuno ga izbegavati, ali realno, to je gotovo nemoguće. Ključna greška kod konzumiranja šećera jeste kada jedemo slatkiše i grickalice. Ovako se nivo šećera u krvi podiže, uzrokujući nagli skok, pa nagli pad, a vi ostajete umorni i nervozni. Ako ne možete bez slatkiša, najbolje je pojesti deset odmah nakon glavnog obroka. Tada nivo šećera neće drastično skočiti.

5. Mleko

Mnogi ljudi imaju naviku da dan započnu čašom mleka još od detinjstva, ali ova navika nije tako dobra za odrasle. Mleko se teško vari, pa ispijanje u kombinaciji sa drugom hranom može da izazove gorušicu i bol u stomaku. Veče je najbolji trenutak za šolju toplog mleka. Smiriće vas i obezbediti lepši i mirniji san.

6. Meso

Meso je odličan izvor proteina i vitamina B, ali može previše da optereti sistem za varenje. Zato ga ne bi trebalo jesti uveče i pred spavanje. Najbolja opcija je nemasno meso najmanje tri sata pre odlaska u krevet. Zasitiće vas, a nema previše kalorija koje bi uzorkovale gojenje. Meso treba jesti i u toku dana da bismo obezbedili telu dovoljno proteina, ali ne ujutro.

7. Orašasti plodovi

Sjajan izvor zdravih masnoća i kalorija, ali grickanje orašastih plodova pred spavanje nije dobra opcija. Ako ne možete da izdržite, pojedite nekoliko, ali preterivanje sa ovom namirnicom pred spavanje izazvaće probleme s varenjem i teškoće da zaspite. Najbolje je jesti ih uz doručak i kao užinu između obroka u toku dana.

8. Punomasni sir

Parče hleba namazano sirom pred spavanje veliko je iskušenje, ali bolje nemojte. Punomasni sir se teže vari, što će i te kako imati uticaj na kvalitet sna. Najbolje je jesti ga za doručak.

9. Citrusi

Započeti dan čašom ceđenog citrusnog voća deluje zdravo, ali zapravo nije. Citursi su veoma kiseli i kada ih uzimate uz obrok ili nakon njega, može doći do gorušice, osećaja težine u stomaku, ali i usporavanja apsorpcije nutrijenata.

Najbolje je konzumirati ih malo nakon obroka.

10. Pasulj

Veoma je bogat proteinima, pa ako jedete pasulj uveče, može doći do nadutosti i poremećaja sna. Pasulj je savršen za ručak ili ranu večeru - hranljivi sastojci tada se najbolje vare, a neće moći da dođe do nadutosti.

11. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i sadrže prirodne kiseline koje popravljaju varenje i funkciju debelog creva. Ali, ako jedete jabuke uveče, kiselina iz njih nagomilava se u stomaku i izaziva tegobe. Takođe mogu da izazovu gasove i probleme sa pokretom creva. Do toga dolazi jer se varenje prirodno usporava uveče i svaka hrana se teže vari. Najbolje vreme za konzumiranje jabuka je jutro, jer će tada stimulisati rad creva nakon dugog sna. Ovo će vam posebno goditi ako ste se prethodne večeri prejeli ili konzumirali nezdravu hranu.

12. Jogurt

Jogurt na prazan stomak pre obroka najbolje je izbegavati, jer sadrži laktozu, koja može da snizi kiselost u stomaku. To nadalje usporava varenje dok jedete glavni obrok i izaziva tegobe. Najbolje vreme za konzumiranje jogurta je 1-2 sata nakon glavnog obroka. Nije loše ni popiti malu šolju pre spavanja, jer će proteini iz njega doprineti razvoju mišića u toku noći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.