Obratite pažnju: Hladnoća na nekoliko načina može NEGATIVNO da utiče i UGROZI zdravlje SRČANIH BOLESNIKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2020, 14:53

Obratite pažnju: Hladnoća na nekoliko načina može NEGATIVNO da utiče i UGROZI zdravlje SRČANIH BOLESNIKA

Imajte to na umu.

Hladno vreme ne prija ni zdravim osobama, a kod hroničnih bolesnika može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja. Na hladnoći krvni sudovi se skupljaju i smanjuje se njihov obim. Da bi napumpalo dovoljno krvi za potrebe organizma, srce ubrzava ritam. Na taj način se dodatno opterećuje, što naročito teško može pasti srčanim bolesnicima.

Kod nekih oboljenja, poput angine pektoris, cirkulacija magistralnih krvnih sudova srčanog mišića je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već kompromitovana. Svako narušavanje postojećeg krhkog balansa usled naglih promena temperature može se negativno odraziti i na ishranu srčanog mišića i na stanje hroničnog bolesnika.

Zato bi pacijenti s kardiovaskularnim bolestima trebalo da budu posebno oprezni tokom zimskih dana, kada su srčani i moždani udari učestaliji. Čak se i kod osoba koje do tada nisu imale izraženije kardiovaskularne tegobe s „minusom” kao okidačem mogu javiti prvi simptomi bolesti.

Kako organizam ima sposobnost da se posle nekog vremena prilagodi novim okolnostima, posle prvog udara hladnoće i kardiovaskularni sistem se prilagodi na zimske uslove. Ali nagle promene temperature, kada u toku jednog dana ili nekoliko sati dođe do naglog zahlađenjenja, dramatičnije su za karadiovaskularni sistem od dugotrajne hladnoće. Hronični kardiovaskularni bolesnici, čiji su srce i krvni sudovi već oštećeni i najčešće rade smanjenim kapacitetom, teže se adaptiraju na promene.

Tople kupke, koje „treniraju” krvne sudove i povećavaju otpornost organizma, mogu biti od pomoći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.