Odlaganje otpadnih voda pod zemljom izaziva zemljotrese

Izvor: Blic, 13.Jul.2013, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje otpadnih voda pod zemljom izaziva zemljotrese

Skladištenje industrijskog otpada u podzemne bunare doprinosi povećanju broja manjih zemljotresa, navodi se u studiji američkog Nacionalnog istraživačkog saveta (NRC). Zemljotres u Sendai Portu 12. marta 2011.

U SAD postoji više od 30.000 takvih podzemnih bunara u kojima se skladišti industrijski otpad, koji se pod velikim pritiskom utiskuje duboko pod zemlju, piše magazin "Nauka" (Science).

Geolozi su utvrdili da je u onim oblastima u kojima postoje takvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bunari, pet puta veći broj slabijih zemljotresa. Zemljotresi u Dalasu, Oklahomi i Jangstaunu u Ohaju u poslednjih pet godina uglavnom se povezuju za ubrizgavanjem otpadnih voda pod pritiskom u dubinu zemlje.

Navodi se da je upravo to razlog što se zemljotresi javljaju u nekim krajnje neuobičajenim predelima Sjedinjenih Američkih Država, koji inače nisu poznati kao trusni.

Između 2010. i 2012. godine registrovano je više od 300 zemljotresa jačine iznad tri stepena Rihtera, odnosno oko 100 godišnje. Ranijih godina prosek je bio 21 takav zemljotres godišnje.

Utešno je jedino to što nijedan od tih zemljotresa nije bio jači od 5,6 stepeni Rihtera, koji bi mogli da izazovu rušenja zgrada, i što niko nije poginuo u tim potresima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.