ZEMLJOTRES POMERIO JAPAN ČETIRI METRA KA ISTOKU

Izvor: Kurir, 15.Mar.2011, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEMLJOTRES POMERIO JAPAN ČETIRI METRA KA ISTOKU

BEOGRAD - Razorni zemljotres koji je pogodio Japan pomerio je ovu ostrvsku zemlju četiri metra istočnije od ranijeg geografskog položaja, pokazuju podaci japanskog sistema Geonet, koji obuhvata 1.200 stanica sistema globalnog pozicioniranja (GPS).

Član Britanskog geološkog društva, doktor Rodžer Mason objasnio je u intervjuu Bi-bi-siju da je to pomeranje očekivano, imajući na umu silinu zemljotresa, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prema podacima Japanske meteorološke agencije imao snagu od 9,0 stepeni Rihtera, što znači da je peti po snazi u istoriji praćenja zemljotresa.

Mason podseća da je razlog zemljotresa bilo pomeranje pacifičke tektonske ploče, jer Japan leži na zloglasnom "vatrenom prstenu", liniji čestih zemljotresa i vulkanskih erupcija koja vodi praktično duž čitave obale Pacifika.

Stručnjak Američkog geološkog društva (USGS) u Pasadeni, doktor Ken Hadnat istakao je u intervjuu sajtu MSNBC da će zbog ovog pomeranja morati da se unose izmene u geografske karte.

"Nautičke karte za brodove će morati da se revidiraju zbog izmenjene dubine vode. Verujemo da se veliki deo priobalja takođe povukao za metar dublje nego ranije", kaže naučnik.

Hadnat navodi da je sličan fenomen zabeležen prilikom prošlogodišnjeg zemljotresa u Čileu jačine 8,8 stepeni Rihtera kao i 2004. kada je oblast blizu indonežanskog ostrva Sumatra pogodio potres od 9,1 stepen, a onda i katastrofalni cunami.

Zemljotres je, prema tvrdnjama naučnika, verovatno pomerio zemljinu osu za oko 16,5 centimetara, što utiče na bržu rotaciju zemlje i skraćuje dan za oko 1,8 milioniti deo sekunde.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu,   Japan

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.