Vojska SAD od sutra prevozi pomoć za oblasti Japana pogođene zemljotresom

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 11:53

Vojska SAD od sutra prevozi pomoć za oblasti Japana pogođene zemljotresom

Američka vojska planira da od srede prevozi pomoć Japanu vazdušnim putem za oblasti u prefekturi Išikava koje je pogodio snažan zemljotres na Novu godinu.

Japanski ministar odbrane Minoru Kihara je na konferenciji za novinare rekao da je Japan prihvatio samo pomoć SAD posle zemljotresa, dok je pomoć drugih zemalja odbio zbog teškoća u postizanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovora o tome kako da pomoć bude isporučena, prenosi Kjodo.

Helikopteri UH-60 američke vojske biće angažovani u misiji isporuke humanitarne pomoći iz vazdušne baze japanskih snaga Komacu na aerodrom u Vadžimi, jednom od gradova na obali Japanskog mora koji su bili najteže pogođeni zemljotresom jačine 7,6 stepeni po Rihteru, precizirao je Kihara.

On je istakao da je japanska vojska angažovana za transport osoba iz centara za evakuaciju u hotele i druge smeštajne objekte van pogođenih područja i da je zbog toga Japanu potrebna hitna pomoć američke vojske u dostavljanju pomoći.

Ambasador SAD u Japanu Ram Emanuel napisao je na platformi X da će dva američka helikoptera pomoći japanskoj floti.

Veliki broj stranih vlada ponudio je pomoć nakon zemljotresa, ali je japanska vlada odbila sve oblike pomoći, osim javnih donacija. U zemljotresu 1. januara poginulo je više od 220 ljudi, dok je trenutno više od 17.000 ljudi smešteno u evakuacione centre, hotele i druge objekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.