Šta je spasilo Japance?

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 21:53

Šta je "spasilo" Japance?

Japan i dalje broji žrtve nakon razornog zemljotresa prvog januara.

Do sada su poginule najmanje 73 osobe, a ruševine i oštećeni putevi sprečavaju spasilačke službe da dođu do preživelih. Ipak, većina sveta je očekivala da će posledice zemljotresa te jačine biti znatno veće.

Japance je "spasio" poseban način izgradnje zgrada. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U blizini epicentra zemljotresa, uništeno je oko 1.000 kuća. Iako je šteta u Japanu velika, nije ni blizu one koji je zemljotres slične jačine izazvao u Turskoj prošle godine.

"Turska je najbolji primer kako izgleda posledica zemljotresa kada se gradi kako treba i kako je prognozirano, odnosno kako stručnjaci pripreme zgradu i onoga kako to izgleda kada neko to ne poštuje. Vi ste imali slučaj da čitava ulica pada a jedna zgrada ostane bez ijednog polomljenog prozora. To znači da je taj neko ko je projektovao zgradu poštovao propise I savete inžinjera koji su je projektovali," kaže investitor Veselin Ražnatović.

Japan je među tri najveće trusne zone, pa njihovi građevinci u toku same izgradnje infrastrukturu pripremaju za jake zemljotrese.

Opširnije poslušajte u video-prilogu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.