Kina poziva Japan da preispita planove o ispuštanju radioaktivne vode

Izvor: Beta, 27.Apr.2021, 14:24

Kina poziva Japan da preispita planove o ispuštanju radioaktivne vode

Kina je pozvala Japan da objavi tačne informacije o sastavu radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima i procenu uticaja na životnu sredinu njenog eventulanog ispuštanja u more.Kineski zvaničnici su pozvali Japan da odluke, čije sprovodjenje može da ima posledice i po druge države, naročito susedne, ne donosi sam, već uz konsultacije, navela je načelnica Centra za studije Pojasa i puta, beogradskog Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Ivona Ladjevac.U autorskom tekstu koji prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Ladjevac podseća da je zemljotres, koji je marta 2011. pogodio Japan, uzrokovao i tešku havariju u nuklearnoj elektrani Fukušima gde se od tada neprekidno doliva voda radi hladjenja atomskog goriva u reaktorima.Tokom jedne decenije, prikupljeno je više od milion tona kontaminirane vode, navela je Ladjevac i dodala da je pitanje odlaganja te  vode izazvalo zabrinutost kako stanovnika Japana, tako i susednih država, budući da se kao jedna od mogućih opcija pojavila opcija ispuštanja vode u more.Argumenti Vlade Japana i rukovodilaca nuklearnih postrojenja su da se kontaminirana voda preradjuje primenom napredne tehnike i da se na taj način spušta nivo radioaktivnosti na onaj koji je bezbedan za ljude. Medjutim, ono što se ne pominje jeste da tricijum, radioaktivni izotop vodonika, nije moguće otkloniti ...
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu,   Zemljotres

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kina poziva Japan da preispita planove o ispuštanju radioaktivne vode

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Apr.2021

Kina je pozvala Japan da objavi tačne informacije o sastavu radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima i procenu uticaja na životnu sredinu njenog eventulanog ispuštanja u more.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.