Sportisti imaju iznenađujuće loše zube

Izvor: B92, 30.Sep.2013, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportisti imaju "iznenađujuće" loše zube

Stomatolozi su došli do "iznenađujućeg" otkrića koliko loše zube su imali pregledani sportisti na Olimpijadi u Londonu 2012. godine, piše danas britanski medicinski časopis “Britiš žurnal ov sport medisin”.

Pre godinu dana, fudbaler Vest Hema i bivša velika nada Mančester junajteda, 20-godišnji Ravel Morison napustio je pripreme svog tima u Nemačkoj zbog, činilo se, obične zubobolje. Međutim, po dolasku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kući i odlasku kod stomatologa doživeo je šok pošto mu je zubar savetovao da pod hitno izvadi sedam zuba. Neko vreme posle operacije morao je da nosi zaštitu, a posle toga bili su mu stavljeni i implantati koji su koštali 28.000 funti. Posle odlične igre na početku nove sezone Premijer lige, očekuje se da ove nedelje Ravel Morison dobije poziv za odlučujuće utakmice Albiona u kvalifikacijama za SP2014.

Jedna petina ispitanih sportista je navela da im loša oralna higijena negativno utiče na kvalitet treninga i takmičenja.

Naučnici navode da su najčešći stomatološki problemi karijes, erozija zuba i bolesti desni. U studiji se navodi da sportisti inače imaju lošije zube od drugih ljudi.

Istraživači u novoj studiji navode da su sportistima loši zubi zbog velikog unošenja ugljenih hidrata, poput previše slatkih energetskih napitaka koje redovno konzumiraju.

U studiji se navodi da stres od treninga i takmičenja utiče na imunitet, čime se povećava opasnost od bolesti zuba, a profesionalni sportisti, usredsređeni na treninge i takmičenja, često ne razmišljaju o higijeni zuba.

Tokom Olimpijade u Londonu 2012. godine, od 302 pregledana sportiste, 55 odsto je imalo karijes, 45 odsto erozije zuba, a 76 odsto probleme s desnima.

Naučnici dodaju da oni koji ne peru zube najmanje dva puta dnevno imaju povećan rizik od dobijanja nekog srčanog oboljenja, kao i od upala u organizmu. Takve upale u telu mogu da uspore oporavak sportske povrede, zaključeno je u studiji.

Foto: ponsulak / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sportisti imaju loše zube

Izvor: Mondo, 01.Okt.2013, 03:14

Nakon pregleda sportista na Olimpijadi u Londonu 2012. godine, stomatolozi su bili iznenađeni "otkrićem" da..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.