Novorođenče greškom vakcinisali protiv kovida

Izvor: B92, 23.Sep.2021, 19:37

Novorođenče greškom vakcinisali protiv kovida

Jednomesečna beba greškom je vakcinisana u Turskoj protiv kovida 19, ali je dobro, rekao je lekar koji ga je pratio, što je bio prvi poznati slučaj vakcinacije novorođenčadi u svetu.

"Jednomesečna beba je greškom u julu vakcinisana protiv kovida 19 umesto protiv hepatitisa", rekao je za AFP Zafer Kurugol, pedijatrijski infektolog sa Egejskog univerziteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji posmatra bebu.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao vakcinu u okolini Izmira odmah uvideo grešku i obavestio vlasti.

Dete je odmah prevezeno u Univerzitetsku bolnicu na Egejskom moru, gde je pregledano i praćeni su mu otkucaji srca. Lekari su ga posmatrali nedelju dana i nisu našli negativne posledice.

"Napustio je bolnicu potpuno zdrav, pošto je došao. Nije imao čak ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput groznice. Majka je nastavila da ga doji", rekao je Kurugol.

Beba, koja danas ima 4 meseca, zdrava je i redovno je pregledaju lekari.

Ispitivanja su pokazala da je razvio antitela na kovid 19, dodao je infektolog, koji nije hteo da kaže kojom vakcinom je dete vakcinisano.

U Turskoj se primenjuju dve vakcine, Biontek-Fajzerova i "koronavak".

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je na pitanje agencije Frans pres (France Presse) rekla da ispitivanja još traju, ali da "treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom delovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod dece kao i o profilu neštetnosti vakcine među decom, kako bi se utvrdile prednosti i rizici vakcinisanja mladih osoba".

Kompanija Fajzer je ove nedelje objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vode obuhvaćena i deca od šest meseci i naviše.

Jedini podaci koje je Fajzer dosad objavio odnose se na vakcinisanje dece od 5 do 12 godina protiv kovida.

Kurugol je na televiziji izjavio da je "veći broj" beba greškom vakcinisan protiv kovida u zdravstvenim ustanovama i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.

Tursko ministarstvo zdravlja najavilo je administrativnu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bebu greškom vakcinisali protiv kovida

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Sep.2021

Jednomjesečna beba greškom je vakcinisana u Turskoj protiv kovida 19, ali je dobro, rekao je ljekar koji ga je pratio, što je bio prvi poznati slučaj vakcinacije novorođenčadi u svijetu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.