Lekari iz Brazila uspešno razdvojili sijamske blizance spojene mozgovima VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2022, 20:45

Lekari iz Brazila uspešno razdvojili sijamske blizance spojene mozgovima VIDEO

Sijamski blizanci (3), čiji su mozgovi bili spojeni, uspešno su razdvojeni nakon 33 sata operacije. Bernardo i Artur Lima bili su podvrgnuti nekoliko operacija u Rio de Žaneiru, a vodio ih je britanski pedijatrijski hirurg Nur ul Ovas Dželani iz londonske bolnice "Great Ormond Street".

Trogodišnji dečaci bili su na ukupno 7 operacija, a samo poslednje dve trajale su ukupno 33 sata. U procesu je učestvovalo 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvenih radnika. Hirurzi su proveli mesece isprobavajući tehnike pomoću virtualne stvarnosti pre nego što su započeli stvarne postupke.

"Osigurali smo novu budućnost za dečake i njihove porodice"

Njihovu operaciju vodio je dr. Dželani, uz dr. Gabriela Mufareja, direktora pedijatrijske hirurgije instituta "Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer".

Dželani je opisao operaciju kao izvanredno postignuće te istakao da su pomogle i donacije za organizaciju "Gemini Untwined".

"Uspešno razdvajanje Bernarda i Artura izvanredno je postignuće tima u Riju i fantastičan primer zašto je rad "Gemini Untwined" tako vredan. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dečake i njihove porodice, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovno uspešno preduzmu tako složen posao u budućnosti", rekao je doktor britanskim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Trogodišnji blizanci spojeni mozgom uspešno razdvojeni nakon 33 sata operacije

Izvor: Radio 021, 02.Avg.2022, 12:36

Trogodišnji sijamski blizanci, čiji su mozgovi bili spojeni, uspešno su razdvojeni nakon 33 sata operacije.

Nastavak na Radio 021...

Sijamski blizanci (3) sa spojenim mozgom uspešno razdvojeni, lekari izveli čudo (VIDEO)

Izvor: Luftika.rs, 02.Avg.2022

Da su lekari stvarni superheroji, to odavno znamo, a ovoga puta napravili su pravo medicinsko čudo, jer su uspeli da odvoje glave trogodišnjim sijamskim blizancima iz Brazila, kojima je bio spojen mozak.. Izuzetno komplikovanim hirurškim zahvatom, za koji se smatralo da nije moguć, uspeli su da dvojici...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.