Jedenje tamne čokolade može proizvesti isti osećaj kao kanabis?

Izvor: B92, 30.Nov.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedenje tamne čokolade može proizvesti isti osećaj kao kanabis?

Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali naučnici Univerziteta u Londonu došli su do još jednog otkrića.

Naime, Men’s Journal prenosi da, prema rečima naučnika, tamna čokolada sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osećaj kao i korištenje kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja.

U sklopu studije sprovedene na 13.626 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su 70 odsto manju verojatnost da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan okus, tvrde s londonskog univerziteta.

Složene kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Autorka studije dr Sara Džekson piše da studija “pruža neke dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može umanjiti simptome depresije”.

Međutim, nastavlja dr Džekson , “potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnila uzročno-posledična veza”.

“Moglo bi se dogoditi da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i neki drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu”, dodaje.

Ipak, morate znati da s čokoladom, kao ni s bilo čim drugim, ne treba pretjerivati jer to može škoditi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog i uravnoteženog obroka.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jedenje tamne čokolade može proizvesti isti osjećaj kao kanabis?

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2019, 01:31

Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali naučnici Univerziteta u Londonu došli su do još jednog otkrića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.