Blic: Detektori za merenje radona u 2.500 škola i vrtića

Izvor: N1 televizija, 15.Nov.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Detektori za merenje radona u 2.500 škola i vrtića

Agencija za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije uskoro će u 2.500 škola i vrtića početi da postavlja detektore koji mere nivo radona, gasa koji može biti uzročnik raka pluća, objavio je list Blic.

Prema saznanjima tog lista, prvi detektori biće postavljeni za mesec dana, a posle šest meseci nadležna agencija će početi da ih skuplja, pa će biti poslati na očitavanje u laboratorije u Švedsku.

"Reč je o gasu bez boje i mirisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akomulirati u visokim koncentracijama i nepovoljno uticati na zdravlje", navodi Blic.

Direktor Agencije za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je da će merenja potom biti izvršena i u drugim javnim objektima, a da su njihova istraživanja pokazala da su tom opasnom gasu najviše izloženi ljudi koji žive u starim kućama u seoskim sredinama.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Detektori za merenje radona uskoro u 2.500 vrtića i škola

Izvor: Radio 021, 15.Nov.2018

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije uskoro će u 2.500 škola i vrtića početi da postavlja detektore koji mere nivo radona, gasa koji može da uzrokuje raka pluća, objavio je "Blic"...Prema saznanjima tog lista, prvi detektori biće postavljeni za mesec dana,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.