Izvor: Radio 021, 15.Nov.2018, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detektori za merenje radona uskoro u 2.500 vrtića i škola

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije uskoro će u 2.500 škola i vrtića početi da postavlja detektore koji mere nivo radona, gasa koji može da uzrokuje raka pluća, objavio je "Blic".

Prema saznanjima tog lista, prvi detektori biće postavljeni za mesec dana, a posle šest meseci nadležna agencija će početi da ih skuplja, pa će biti poslati na očitavanje u laboratorije u Švedsku.

"Reč je o gasu bez boje i mirisa, čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama i nepovoljno uticati na zdravlje", navodi "Blic".

Direktor Agencije Slađan Velinov rekao je da će merenja biti rađena i u drugim javnim objektima, a da su njihova istraživanja pokazala da su tom opasnom gasu najviše izloženi ljudi koji žive u starim kućama u seoskim sredinama.

Autor: Beta, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.