Umro francuski dizajner Iber de Živanši

Izvor: N1 televizija, 12.Mar.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro francuski dizajner Iber de Živanši

Francuski dizajner i legenda visoke mode Iber de Živanši (Hubert de Givenchy), poznat po kreacijama za glumicu Odri Hepbern, preminuo je u 92. godini, javljaju strani mediji.

Kreator Filip Vene je naveo da je Živanši umro u noći u subotu, da bol dele njegovi nećaci, nećake i njihova deca, kao i da će se sahrana obaviti privatno u uskom krugu.

Od prve revije 1952. do 1995. i odlaska iz svoje modne kuće, prodate grupi LMVh 1988, Iber de Živanši je tokom četdeset >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godina obeležavo svet mode elegancijom svojih kreacija kao što je čuvena mala crna haljina koju je nosila glumica Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija".

Živanši je rođen 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu.

Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva.

Iber se sa 17 godina preselio u Pariz i upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umetnosti, a zahvaljujući velikom crtačkom talentu odmah je počeo da radi za neke od najuticajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prve kreacije napravio je za Žaka Fajta, a zatim postaje asistent legendarne Else Skjapareli, najveće suparnice Koko Šanel.

Nije dugo trebalo da se talentovani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživeo veliki uspeh.

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istakla bluza s pufnastim rukavima pod nazivom "Betina", a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graciani.

Međutim, jedna druga muza obeležila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepbern, verujući da mu dolazi Katarina Hepbern, u salon je ušetala – Odri Hepbern.

Ona je bila ambasadorka njegove modne kuće i nosila Živanšijeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tifanija" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Iber de Živanši

Izvor: B92, 12.Mar.2018

Francuski dizajner Iber de Živanši, koji je kreirao legendarne modne kombinacije za Odri Hepbern i Džeki Kenedi, preminuo je u 91. godini, javljaju strani mediji...Njegov partner Filipe Venet, takođe bivši modni dizajner, potvrdio je vest o njegovoj smrti za AFP..."Sa velikom tugom vas obaveštavamo...

Nastavak na B92...

Preminuo francuski dizajner Iber de Živanši

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2018

Francuski dizajner Iber de Živanši (Hubert de Givenchy) preminuo je u 91. godini...Živanši je rođen 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu...Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva...Mladi Iber se sa 17 godina preselio u Pariz i upisao prestižnu Nacionalnu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.