Transplatacija brkova, unosan biznis u Turskoj

Izvor: Press, 30.Jan.2013, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplatacija brkova, unosan biznis u Turskoj

Iako su brkovi na Zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskim istoku, gde postoji izreka "muškarac bez brkova k'o kuća bez balkona", oni su odraz muškosti, zrelosti, moći.
        Antroplog sa francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Fliš, objašnjava da oblik brkova govori o političkom opredeljenju njihovih vlasnika.
        "Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose levičari ili pripadnici Kurda. Tanke brkove, poput onih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkovi najviše vole predstavnici desničara", tvrdi Fliš.
        Zato je jedan broj stručnjaka, koji se bave transplatacijom kose u Turskoj, odlučio da izadje u susret muškarcima koje priroda nije obdarila maljavošću.
        U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagodjavajući se novim zahtevima  tržišta.
        Transplantacija brkova u proseku košta 2.000 evra, što je daleko jeftinije nego u SAD i zapadnom delu Evrope, zbog čega se ogroman broj stranaca sa manjkom malja obraća turskim stručnjacima  za pomoć.
        Procenjuje se da je Turska od ove vrste "turizma" u prošloj godini zaradila više od 35 miliona evra.
         Jedan od turskih hirurga Selatin Tulunej tvrdi da posao cveta.
        "Bavim se presadjivanjem brkova od pre tri godine. Veliki broj muškaraca je došao da im pomognem. Jedan od njih mi je poverio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu, i da ga niko ne uzima za ozbiljno jer nema brkove, dok ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije", objasnio je doktor Tulunej za kanadski list "Pres".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako su brkovi postali unosan posao

Izvor: B92, 30.Jan.2013

Istanbul -- Transplatacija brkova u Turskoj, koja je zaradila preko 35 miliona evra od stranih turista koji su želeli brkove, postaje sve unosniji biznis u ovoj zemlji...Iako su brkovi na Zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskim istoku, gde postoji izreka "muškarac bez brkova k'o kuća...

Nastavak na B92...

Transplatacija brkova hit u Turskoj

Izvor: Mondo, 30.Jan.2013

Tokom prošle godine strani turisti su potrošili 35 miliona evra na transplataciju brkova u Turskoj, gde je i dalje popularna izreka: "muškarac bez brkova kao kuća bez balkona"...Ne samo što su brkovi u Turskoj odraz muškosti, zrelosti, moći, već njihov oblik govori i o političkom opredeljenju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.