Dan mira posvećen nuklearnom razoružanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan mira posvećen nuklearnom razoružanju

NJUJORK - U svetu se obeležava Međunarodni dan mira, koji će ove godine, prema rečima generalnog sekretara UN Ban Ki Muna posebno biti posvećen inicijativi za nuklearno razoružanje. Širenju slogana "moramo se razoružati" pored Ujedinjenih nacija i brojnih internet mreža pomoći će i mnoge slavne ličnosti. Međunarodni dan mira obeležen je na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom Narodne kancelarije predsednika Srbije.

"Iskoristiću ovaj važan dan da zatražim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od vlada i građana sveta da se usredsrede na važna pitanja nuklearnog razoružanja i njegovog neširenja", rekao je Ban u svojoj poruci povodom Dana mira koji se od 1981. svake godine obeležava 21. septembra.

Proslava Dana mira

Međunarodni dan mira se obeležava najvećom i najsveobuhvatnijom proslavom do sada, koja će širom sveta biti istovremeno emitovana na internetu, radiju i televiziji. U direktnom prenosu proslave na internetu, koji će trajati 24 sata, biće emitovani poruka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Bana Ki Muna povodom tog praznika, kao i intervjui sa sadašnjim i bivšim visokim zvaničnicima UN.

U proslavi će učestvovati i poznati glasnici mira UN kao što su holivudski glumci Džordž Kluni, Anđelina Džoli, Džad Lo, Majkl Daglas, Šarliz Teron, pevači Eni Lenoks, Pol Makartni.

Generalni sekretar svetske organizacije istakao je da su događaji poslednjih godina potvrdili da i dalje postoje pretnje od nuklearnih katastrofa i da će svet nastaviti sa njima da se suočava sve dok postoji rizik da neke zemlje i teroristi mogu da imaju ili razvijaju nuklearno naoružanje.

Ban je podsetio da će ovogodišnji Međunarodni dan mira biti obeležen u vreme 64. sednice Generalne skupštine UN, kojoj će prisustvovati mnogi svetski lideri, koje je generalni sekretar pozvao da ozbiljno razmotre to pitanje.

On je podsetio da su SAD i Rusija signalizirale novi sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala, kao i da su se na Konferenciji o razoružanju sve zemlje učesnice, koje imaju nuklearno naoružanje, dogovorile da zajednički rade na razoružanju i njegovom neširenju.

Ban je naveo i da su u prethodnih 100 dana UN sprovele inicijativu za osvešćivanje ljudi širom sveta po pitanju troškova i opasnosti od nuklearnog oružja.

UN su preko društvenih internet mreža Tviter, Majspejs i Fejsbuk putem mejlova, tekstualnih poruka, radio emisija i u akciji "od usta do usta" objavile 100 razloga za razoružanje. Ban je naveo da će i slavne ličnosti pomoći u širenju slogana: "Moramo se razoružati".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni dan mira

Izvor: Blic, 21.Sep.2009

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan mira, koji će ove godine, prema rečima generalnog sekretara UN Ban Ki Muna posebno biti posvećen inicijativi za nuklearno razoružanje....."Iskoristiću ovaj važan dan da zatražim od vlada i građana sveta da se usredsrede na važna pitanja nuklearnog...

Nastavak na Blic...

Međunarodni dan mira

Izvor: RTV Pink, 21.Sep.2009

. . . Međunarodni dan mira obeležen je danas u Beogradu, na Kalemegdanu, u organizaciji Udruženja Umetnost življenja, pod pokroviteljstvom Narodne kancelarije predsednika Srbije. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.