Amerika ne veruje u brak Jasmine i Brusa

Izvor: Blic, 11.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika ne veruje u brak Jasmine i Brusa

Jedan od kreatora sajberpank literarnog pokreta, američki pisac Brus Sterling već četiri godine je u braku sa našom književnicom i multimedijalnom umetnicom Jasminom Tešanović. Oni su se venčali na aerodromu u Los Anđelesu i od tada žive u Srbiji, Italiji i Americi, međutim, američko imigraciono odeljenje smatra da se Jasmina udala za Brusa samo zbog papira, te žele da je deportuju iz Amerike.

Američka služba želi da joj uskrati pravo na zelenu kartu, to jest trajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dozvolu za rad i boravak u Americi (o ovom problemu snimljen je sjajan film „Zelena karta” sa Žerarom Depardjeom), a budući da su i Brus i Jasmina čitav život aktivisti brojnih organizacija koje se bore protiv nepravdi u svetu, njihov slučaj morao je da postane medijska atrakcija. Brus i Jasmina su više od dve godine živeli u Beogradu gde srpske vlasti nikada popularnom paru nisu pravile nikakve probleme - Brus je u Beogradu pisao novi roman, a Jasmina je pisala blogove i kolumne za prestižne evropske i američke novine. Oboje su dobili ponudu da pišu kolumne u italijanskoj novini „La Stampa” i otišli da žive u Torino, gde ih je i zatekla vest iz Amerike da imigraciona služba proverava njihov brak. Brus i Jasmina se reagovali preko interneta neobičnim apelom. Naime, oni mole sve ljude dobre volje koji ih poznaju i koji su ih sreli zajedno da to potvrde i da u pismenoj formi to pošalju na njihovu adresu, a njihovi advokati će se postarati da pismene potvrde o validnosti njihovog braka stignu u američko imigraciono odeljenje.

- Američke vlasti sumnjaju u to da je moj i Jasminin brak lažan i da nije iz ljubavi. Nedavno smo na našu američku adresu dobili zahtev da dostavimo pismeni trag o našoj vezi. Vidite, mi kao pravi moderni par većinu svojih poslova obavljamo preko interneta, nemamo zajednički bankovni račun, nismo kupili nikakvu zajedničku nekretninu i nemamo zajedničku decu. Zbog svega ovoga sumnjivi smo američkim vlastima i nemamo pismenih tragova kakve oni traže. Ko god nas je video i uverio se da smo pravi normalni zaljubljeni par a ne prevaranti, može svoju izjavu (na engleskom) napisati na nekom službenom memorandumu, potpisati i poslati na imigracionoj službi u Vermontu ili na naše imejl adrese - rekao je Brus Sterling.

Jasmina Tešanović je poznata po svojim brojnim feminističkim teorijskim studijama, kao i po knjizi „Dnevnik političkog idiota” u kom je negativno pisala o režimu Slobodana Miloševića. Bila je u braku sa pesnikom Rašom Livadom i novinarem Dušanom Veličkovićem, a poznata je po svom aktivizmu u pokretima „Žene u crnom” i „Kod Pink”. Ovo je njen treći brak, a Brusu Sterlingu je brak sa Jasminom drugi po redu. Brus je jedan od najcenjenijih teoretičara medija i sajberkulture na svetu, najpoznatiji po delu „Mirrorshades”, a njegov prvi roman „Involution ocean” zanimljiva je naučnofantastična verzija „Mobi Dika”. Njegov poslednji roman „The Caryatids” govori o tri žene, klonovima ratnih kriminalaca sa Balkana koje spasavaju svet od prirodne katastrofe 2060. godine. Stirling je ovaj roman posvetio suprugi Jasmini.

Preživeli zemljotres u Italiji

Jasmina Tešanović i njen suprug Brus Sterling bili su svedoci razornog zemljotresa u italijanskom gradiću Akvila.

„Ovde u severnoj Italiji prespavali smo veliki zemljotres u Akvili, koja je lep stari mali grad, sada potpuno u ruševinama. Moj agent, njegova žena i mačka bili su u Rimu, sto kilometara od epicentra. Skočio je iz kreveta rano ujutru 6. aprila. Telefonirao mi je nekoliko sati kasnije: „Ovo je kao bombardovanje”, napisala je Jasmina na svom blogu na sajtu B92, a na kraju zaključuje: „Berluskoni kaže izbeglicama: Idite u hotel na moru za Uskrs, uživajte! Mi ćemo da platimo! Njegove šale prevazilaze neukus.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.