ARHITEKTA SAVETUJE Ovako se pravi savršen zamak od peska

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARHITEKTA SAVETUJE Ovako se pravi savršen zamak od peska

Mamama i tatama koji žele da zabave i zadive svoje mališane tako što će ovog leta napraviti zamak od peska - italijanski arhitekta Renco Pjano dao je nekoliko saveta koje je preneo londonski "Gardijan".

Kao prvo, treba imati na umu da izgradnja dvorca u pesku ne služi ničemu:

- Nemojte previše očekivati i tako mu je suđeno da brzo nestane, posebno što nema svrhe praviti ga daleko od mora - kaže dobitnik prestižne Prickerove nagrade i otac četvoro dece, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja imaju od 16 do 50 godina!

A drugo, kopajte tamo gde su talasi učinili pesak vlažnim. Bilo bi dobro da koristite ruke.

Najpre treba dobro osmotriti talase jer oni odlučuju o mestu izgradnje dvorca. Ako bi bio previše blizu mora, zamak bi brzo nestao, a ako bi pak bio previše udaljen od njega, "graditelji" ne bi mogli da se igraju s vodom.

- Izgleda komplikovano, ali je zapravo jednostavno, instinktivno - ističe slavni arhitekta.

Dvorac se gradi u etapama: prvo se prokopa jarak, koji će se kasnije ispuniti vodom, zatim se pravi glavna struktura zamka, neka vrsta male planine. Jarak ne bi smeo da bude dublji od 30 centimetara i širi od 45 centimetara, a visina zamka bi trebalo da bude oko 60 centimetara.

Potrebno je, potom, napraviti otvor kroz koji će voda dopreti u jarak.

- To je magični trenutak - tvrdi Pjano, podsećajući da treba postaviti malu zastavicu na vrh zamka kako bi bio vidljiv šetačima i džogerima.

- A kada odlazite s plaže nemojte nikako da se okrećete! - poslednji je savet ovog arhitekte među čijim građevinama su Muzej "Bobur" u Parizu i Aerodrom "Kansaj" u Osaki.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.