Vikiliks presudu Meningu ocenjuje kao stratešku pobedu

Izvor: Press, 21.Avg.2013, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks presudu Meningu ocenjuje kao stratešku pobedu

Vebsajt, koji je osnovao Džulijan Asanž, objavio je na Tviteru da će Mening moći da bude pušten na slobodu za manje od devet godina, prenosi AFP.

Danijel Elsberg, jedan od najslavnijih među onima koji su odavali tajne SAD, ocenjuje da je Mening "još jedna žrtva užasnog, pogrešnog rata" i da uopšte ne zaslužuje zatvorsku kaznu.

Elsberg, nekadašnji analitičar ministarstva odbrane SAD, je 1971. otkrio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u "Njujork tajmsu" i drugim glasilima tajnu istoriju američkog angažmana u Vijetnamu.

Elsberg ističe da će Mening onima koji govore istinu uvek biti inspiracija i primer građanske i moralne hrabrosti.

Vojnik Bredli Mening je danas osuđen na kaznu zatvora od 35 godina i nečastan otpust iz vojske zbog odavanja poverljivih informacija sajtu Vikiliks.

Sudija, pukovnik Deniz Lind, koja je Meninga prošlog meseca proglasila krivim po 20 tačaka optužnice, uključujući špijunažu, mogla je da ga osudi na zatvorsku kaznu u trajanju od čak 90 godina, dok su tužioci tražili kaznu od 60 godina.

Mening je 30. jula proglašen krivim za više krivičnih dela, uključujući i špijunažu, ali ne i za pomaganje neprijatelju, za šta je zaprećena doživotna robija.

On je tada pred sudom priznao krivicu, istakavši ipak da u vreme kada je dostavio podatke Vikiliksu nije mislio da radi bilo šta loše.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.