Ljajić ne veruje da Vikiliks ima nešto važno o Mladiću

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić ne veruje da Vikiliks ima nešto važno o Mladiću

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da ne veruje da bi neke značajne informacije iz afere Vikiliks mogle da izađu na videlo, pogotovo ne kada je reč o konkretnim informacijama u slučaju lociranja i izručenja haškog optuženika, generala Ratka Mladića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ne verujem da bi neke značajne informacije mogle da izađu u javnost, a ovo što je dosad obelodanjeno više su razgovori koji su vodjeni s državnicima i utisci o pojedinim političarima, nego nešto što predstavlja konkretnu informaciju o lociranju i izručenju Mladića - rekao je Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanog otvaranja prostorija Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom u Beogradu, Ljajić je izjavio da ne veruje da bi se moglo dogoditi nešto spektakularno, kada je o reč o tim informacijama, a koje bi mogle da doprinesu hapšenju Mladića, osim objavljivanja "nekih impresija i izjava pojedinih zvaničnika o tom pitanju".

To što je potera za Mladićem često na tragu, a ne uspeva da ga uhapsi, prema mišljenju Ljajića, ne znači slabost države, već su u pitanju realne poteškoće s kojima se u tom traganju suočava.

- Činjenica je da se Mladić uspešno skriva, ali mi saradjujemo sa mnogim službama bezbednosti, zemljama regiona i Evropske unije - rekao je on i podsetio da je "Srbija pokazala apsolutnu političku volju i da je imala uspeha u potragama za mnogim haškim optuženicima".

- Siguran sam da će sve akativnosti na lociranju preostala dva haška optuženika, ipak, dati razultat, uprkos svim poteškoćama i objektivnim okolnostima - naglasio je Ljajić.

Pored generala Mladića, nadležni organi Srbije intenzivno tragaju i za bivšim predsednikom vlade SAO severna Baranja i zapadni Srem i predsednikom bivše Republike Srpske Krajine Goranom Hadžićem.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da je pronađeno toliko oružja u kući Ratka Mladića zbog koga se sada sudi njegovoj supruzi, s obzirom da je već bilo operativnih podataka i prismotri kuće, Ljajić je kazao da je kada je prilikom prvog pretresa pronadjeno oružje pokrenut postupak, da je to sada pred pravosudnim organima i da on ne želi da prejudicira kako će taj proces dalje teći.

Na pitanje da li to može doprineti nekim informacijama o Ratku Mladiću, Ljajić je rekao da je pronadjen čitav niz značajnih materijala koji će biti korišćeni u postupku pred Haškim tribunalom.

- Videćemo šta od toga može da se koristi u potrazi za Mladićem, ali ne očekujem da time možemo doći do značajnih detalja koji se mogu koristiti u operativnim potragama - rekao je on.

Prema njegovim rečima, sve što je pronadjeno predato je Tribunalu i to će biti korišćeno u pet ili šest postupaka koji se vode pred tim sudom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.