Nema grejanja u bolnici Vrnjačke banje

Izvor: B92, 02.Nov.2010, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema grejanja u bolnici Vrnjačke banje

Pedesetak pacijenata i još sedamdeset lekara, sestara i drugog osoblja Specijalne bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji nekoliko dana borave u hladnom, jer u bolnici ne radi centralno grejanje pošto nema lož ulja. Dok gorivo ne stigne, pacijentima rodbina i prijatelji donose grejalice i rezervnu ćebad. Dugovi bolnice su milionski pa će, čak i ako dobiju lož-ulje, najverovatnije morati da ga plate novcem namenjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za plaćanje struje.

Izvor: Blic


- Grejalicu mi je poslao sin iz Novog Sada, a od prijatelja iz Vrnjačke Banje sam morao da pozajmim rezervnu ćebad jer je ovo sa čim ovi ljudi ovde raspolažu ništa. Lekari i osoblje su zaista i dobri ljubazni i stručni, ali da ovih dana za videla nije bilo toplo, ni grejalice koje su nam dozvolili da unesemo u sobu nam ne bi pomogle, posebno noću i rano ujutro - kaže Novica Jovanović koga smo zatekli kako posle lečenja napušta ovu ustanovu. U sobi na drugom spratu zatičemo dobro umotanu u pokrivače Mirjanu Drašković. Pored nje kvarcna peć.

- Ne ulazim u to zašto grejanja nema, ali da nema grejalica, bilo bi hladno. Mi se nekako i ušuškamo, a mogu da mislim kako je osoblju koje po osam ili više sati treba da sedi u nezagrejanim kancelarijama - kaže Draškovićeva. Nekoliko soba dalje leči se Dobrila Pljakić.

Danas je lep dan pa smo i prozore otvorili da malo svežine uđe u sobu, ali je muka kada treba otići do toaleta ili izaći u hodnik. Zaposleni se trude da nam olakšaju, ali stvarno nije prijatno kada bolnica nema grejanje - kaže Dobrila.

Direktorka dr Vanja Balšić kaže da gorivo može da stigne već sutra, napominjući da je kršeći svesno propise pokušala da ga nabavi neposredno od proizvođača.

- Mi smo uredno raspisali javnu nabavku za energente 13. oktobra, ali se na poziv niko nije javio. Kada sam saznala da je NIS ekskluzivni proizvođač ovog energenta, pokušala sam da putem lokalnih vlasti i ovde, ali i u Trsteniku koji mi pokrivamo, nađem pomoć. Nažalost, nisam uspela jer se ispostavilo da vrnjačkom Domu zdravlja već dugujemo osam tona goriva - kaže dr Balšićeva.

Problem je što i da gorivo stigne odmah, bolnica nema odakle da ga plati jer su dugovi po svim stavkama po kojima država odvaja novac za ovu ustanovu veliki. Tako će sada zbog lož ulja najverovatnije morati da strada fond za struju. Po rečima direktorke, resorno ministarstvo je o situaciji u bolnici obaveštavala nekoliko puta, ali dosad niko nije reagovao. Sve što je dobila jeste nalog da iz sopstvenih sredstava bolnica mora da vrati skoro dva miliona dinara koji su mimo propisa potrošeni u proteklih nekoliko godina.

Za muke sa grejanjem Novica Jovanović, predsednik Upravnog odbora te kuće, optužuje rukovodstvo.

- Postupak javne nabavke nije obavljen na vreme, kasnilo se i zato se ovo dešava, iako smo ih upozoravali na to - kaže Jovanović.

Optužbe iz Upravnog odbora na njihov račun direktorka nije želela da komentariše, uz opasku da se ove godine Upravni odbor bolnice sastao dva puta i to jednom telefonski, da usvoji završni račun, da sve najvažnije odluke za ustanovu oni donose i to bi trebalo da čine barem jednom mesečno. Zbog cele situacije dr Balšić je, kako kaže, posle četiri meseca direktorovanja podnela ostavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.